kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Yunanistan'a dostluk eli

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Yunanistan'a dostluk eli
Türkiye'nin, Yunanistan'daki orman yangınlarına müdahale için bir söndürme uçağı göndereceği bildirildi. Çevre ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Bakan Osman Pepe'nin Yunanistan'da 3 gündür devam eden yangınlarla ilgili olarak Tarım ve Gıda Bakanı Evangelos Basiakos'a gönderdiği ''destek mesajına'' Yunanistan'dan olumlu yanıt geldi.

Pepe, Basiakos'a gönderdiği mesajda, Yunanistan'da meydana gelen yangınlardan dolayı üzüntülerini ifade etmiş ve talep edildiği takdirde Türkiye'nin bir yangın söndürme uçağı ile yangın mücadelesine destek olabileceğini bildirmişti.

Osman Pepe'nin bu teklifine Yunanistan resmi makamlarından olumlu yanıt geldiği kaydedildi.

Bunun ardından Osman Pepe, JL215 tipi amfibik uçağın Yunanistan'a gönderilmesi talimatını verdi. Uçağın Yunanistan'a gitmek üzere hazırlıklara başladığı bildirildi.

Yaklaşık 4,5 ton su kapasiteli olan JL215 tipi amfibik uçaklar, orman yangınlarıyla mücadelede en etkin uçaklar olarak biliniyor.

*FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

PEPE'DEN DESTEK MESAJI

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, talep edildiği takdirde Türkiye'nin bir yangın söndürme uçağı ile Yunanistan'ın yangınla mücadelesine destek olabileceğini bildirdi.

Çevre ve Drman Bakanlığından yapılan yazılı açıklamaya göre, Çevre ve Orman Bakanı Pepe, Yunanistan Tarım ve Gıda Bakanı Evangelos Basiakos'a bir mesaj gönderdi.

Mesajında, Yunanistan'da meydana gelen yangınlardan dolayı üzüntülerini ifade eden Pepe, talep edildiği takdirde Türkiye'nin bir yangın söndürme uçağı ile yangın mücadelesine destek olabileceğini kaydetti.

YANGINLARDA 63 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Yunanistan'ın Mora yarımadasıyla Eğriboz (Evia) adasında çıkan ve şu ana kadar 63 kişinin ölümüne yol açan yangınların kontrol altına alınması çalışmalarının sürdürüldüğü bildirildi.

Yunan basın-yayın organları, binlerce kişinin evsiz kaldığı yangınlarda, 110 köyün büyük hasar gördüğünü, Mora'da Olimpiyat oyunları için her dört yılda bir dünyayı dolaşan olimpiyat meşalesinin yakıldığı ve tarihi Milattan Önceye dayanan "Arhea Olympia" kasabası çevresinde büyük zorluklarla söndürülen yangının, çevre köylerde tekrar canlamaya başlamasınınsa endişe yarattığını kaydettiler.

Haberlerde, ülkeyi bir uçtan bir uca 5 gündür yakmaya devam eden yangınlarla mücadele eden Yunanistan'da, ''Milli trajedi'' yaşandığı, alevlerin kontrol altına alınamamasının başlıca nedeninin ''Hükümetin koordinasyon yetersizliği olduğu'' değerlendirmesi yapılıyor. Yangınların ulaştığı köylerin gece boyunca boşaltıldığını, ancak onlarca kişinin evlerini terk etmeyi kabul etmediğini kaydeden basın-yayın organları, şiddetli rüzgar, elektrik ve su kesintilerinin söndürme çalışmalarını güçleştirdiğini belirtti.

Basın-yayın organları, son 24 saat içinde Yunanistan'ın çeşitli yerlerinde 89 yeni orman yangını çıktığını da duyurdu. Bu arada, Yunan televizyonlarının önceki günlerde yangın alanlarından yaptıkları canlı bağlantılarda, kaybolan kişi sayısının henüz belli olmadığı, ölü sayısının artmasından endişe edildiği kaydedilmişti.

Söndürme çalışmalarına, Fransa'nın 4, İspanya'nın 2 ve İtalya'nın bir adet Canadair tipi yangın söndürme uçağı gönderdiği, Fransa'dan ayrıca 60 kişilik itfaiye ekibinin Yunanistan'a ulaştığı belirtilen haberlerde, Norveç, Slovenya, Sırbistan, Hollanda, Almanya, İsrail ve Kıbrıs Rum kesiminin de yardım gönderme hazırlığında olduğu, ABD'nin de yardım önerisinde bulunduğu belirtilmişti.

Televizyonlar, Atina'nın kuzey doğusunda yer alan İmitos dağında çıkan yangında, kundaklamada kullanılan ev yapımı patlayıcı madde parçalarına rastlanmasının, bunun onlarca kişinin hayatını kaybetmesine yol açan yangınlarda sabotaj ihtimalini güçlendirdiğini duyurmuşlardı.

Öte yandan, Yunanistan Kamu Düzeni Bakanlığından yapılan açıklamada, orman yangınlarının sorumlusu kundakçıların yakalanmasını sağlayacak bilgiye, 1 milyon avroya varan para ödülü konulduğu kaydedilmişti.

(AA)