kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Amerikalılar düğünlere 72 milyar dolar harcıyor

Yeni Haber
Amerika Tüketiciler Birliği tarafından yayınlanan bir istatistik Amerikalıların düğün sektörüne her yıl 72 milyar dolar harcadığını ortaya çıkardı. Düğün törenlerinde her şeyin mükemmel olmasını isteyen genç çiftler, hiçbir masraftan kaçmayarak büyük paralar harcıyor. Çiftlerde gelinler için ortalama evlenme yaşı 27, damatlarda ise 29. İkinci evliliğini yapan çiftlerde ise evlenme yaşı kadınlarda 34, erkeklerde 37 olarak tespit edilmiş.

Sonuçlara göre ortalama bir Amerikalı düğün töreni için yaptığı harcama 27 bin 852 dolar. Her hafta sonu ise 44 bin 230 düğünün yapıldığı ülkede, her yıl 2,4 milyon kişi evleniyor. Türk kültüründe sağdıç olarak bilinen ve damadın genellikle en yakın arkadaşının yüklendiği görevi Amerika'da damatlar için 'groomsmen', gelinler için 'bridesmaids' yükleniyor. 5 kişilik gruplardan oluşan bu kişiler sayesinde her yıl 23 milyon kişi bir şekilde düğünlerle alakadar oluyor.

Masrafların yüzde 30'unu gelinin ailesi, yüzde 32'sini gelin ve damat birlikte, yüzde 15'ini aileler ve çiftler birlikte karşılıyor. Amerikalılar hediyelik eşya sektörünü de sevindiriyor. 19 milyar dolar gibi büyük para harcayarak hediyeler alan Amerikalılar, düğün evine elleri boş gitmiyor. Takı sektörü dünyanın her yerinde olduğu gibi Amerika'daki düğünlerin de vazgeçilmez parçası.

Yeni evlenecek çiftler, düğün yüzükleri için ortalama bin 16 dolar harcıyor. Düğünlerin en sık yapıldığı ilkbeş ay ise şöyle: Haziran, Ağustos, Mayıs, Temmuz, Eylül. Evlenen çiftlerin balayı masrafları ise 12 milyar dolar civarında. Çiftlerin yüzde 99'u balayına çıkarak ortalama 3 bin 700 dolar harcıyorlar.

Amerika'da uzun yıllardır düğün fotoğrafları çeken Ayhan Kimsesizcan, "Amerika'da düğün sektörü milyar dolarların konuşulduğu bir alan. Ortalama bir Amerikalı düğün için 20 bin dolar ile 200 bin dolar arasında para harcar. Düğün günü için gelinler prenses, damatlar prenstir; bu yüzden her şeyin mükemmel olması için paradan kaçmazlar." diyor.