kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Macaristan'da ırkçı parti 'ordu' kurdu

Aşırı sağcı Jobbik Partisi, Avrupa genelinde kâbus yaşatıyor... Nedeni, partinin üniformalı, düzenli, askeri eğitim almış birlik kurması Başkanlık sarayı önünde 'askeri geçit' düzenleyen birliğin yasaklanması için Yahudilerin başını çektiği azınlıklar harekete geçti ..
Avrupa'da tırmanışa geçen ırkçılık, 'ordu' da kurdurdu... Macaristan'da aşırı milliyetçi Jobbik Partisi, "Magyar Garda" (Macaristan Muhafızları) isimli paramiliter bir kanat oluşturdu. Nazi sembolleri olan üniformalar giyen 56 kişilik "Muhafızlar Birliği" Devlet Başkanlığı Sarayı önünde gösteri düzenledi. Yaklaşık 3 bin kişilik taraftarın da katıldığı gösteride örgüt, "Macaristan'ı fiziksel, ahlaki ve ruhsal olarak korumaya" yemin etti.

SİLAHLI EĞİTİM ALACAK
Parlamentoda temsil edilmeyen Jobbik Partisi lideri Gabor Vona'nın girişimiyle kurulan örgütün, askeri eğitim alacağı belirtildi. Törende konuşan Vona, amaçlarının rejimi değişitirerek halkı kurtarmak" olduğunu söyledi. Gösteride Macaristan'ın 2'nci Dünya Savaşı yıllarındaki Nazi yanlısı Arpad Partisi'nin bayraklarını sallanırken, Yahudilerin ölüm kamplarına gönderilmek üzere trenlere bindirilirken resmeden pankartlar açıldı.

AZINLIKLAR TEDİRGİN
Örgütün yasaklanması için harekete geçen Yahudi ve Çingene Dernekleri bölge yakınlarında karşıt gösteri düzenledi. Ayrıca hükümete yasak için çağrıda bulundu. Dünya Yahudi Kongresi de Başbakan Ferenc Gyursany'den örgüte karşı harekete geçmesini istedi. İktidarın en büyük ortaklarından olan sağ parti Fidesz'in örgütü kınama çağrılarına tepkisiz kalmamsı eleştirilere neden oluyor.