kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Gül için hazırlıklar tamam

Yeni Haber
Cumhurbaşkanı seçilmesine kesin gözüyle bakılan Abdullah Gül, üçüncü tur oylamada seçilmesi halinde yarın Meclis'te askeri törenle karşılanacak ve Anıtkabir ziyaretinin ardından Köşk'e çıkacak. Meclis'te törenin ardından andiçecek olan Gül için gece "yurt çapında" aydınlatma uygulanacak, askeri birlikler 101 pare top atışı yapacak.

Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü, "11. Cumhurbaşkanının göreve başlaması törenleri" başlıklı genelgeyi, Cumhurbaşkanlığı, TBMM, Başbakanlık, Genelkurmay Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ankara Valiliği, Ankara Garnizon Komutanlığı, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Anıtkabir Komutanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'na gönderdi.

"Köşk'e çıkış programı"nı belirleyen genelgeye göre Gül, yarın Cumhurbaşkanı seçimi üçüncü tur oylamasında oyunu kullandıktan sonra Meclis'ten ayrılarak Dışişleri Konutu'na geçecek ve seçim sonucunu buradan izleyecek. Gül'ün yemin etmesi için TBMM Başkanı Köksal üçüncü turun sonunda birleşime saat 18.00'e kadar ara verecek.

Oyama sonucunu konutta izleyecek olan Gül, seçilmesi halinde Meclis'e gelerek yemin edecek. Cumhurbaşkanı seçilen Gül'ü Meclis'e, üzerinde kapalı halde Cumhurbaşkanlığı forsu bulunan makam aracı getirecek.

ASKERİ TÖRENLE KARŞILANACAK

Gül TBMM'ye gelişinde askeri törenle karşılanacak. TBMM'ye saat 17.45'te gelmesi planlanan Gül, Cumhurbaşkanlığı Başyaveri eşliğinde Çankaya kapısından giriş yapacak. Burada Gül'ü "En yaşlı Başkanvekili" unvanıyla Eyüp Cenap Gülpınar, askeri törenle karşılayacak. Gül, Şeref kapısından TBMM'ye girerken de TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından karşılanacak.

Frak yerine siyah takım elbise giymesi beklenen Gül, karşılamanın ardından Genel Kurul Salonu'na girecek. Salonda bulunan milletvekilleri tarafından ayakta karşılanacak olan Gül, kürsüye geçerek andiçecek.

Gül'ün okuyacağı Cumhurbaşkanı Andı şöyle:

"Cumhurbaşkanı sıfatıyla, devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma, anayasaya, hukukun üstünlüğüne, demokrasiye, Atatürk ilke ve inkılaplarına ve laik Cumhuriyet ilkesine bağlı kalacağıma, milletin huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerinden yararlanması ülküsünden ayrılmayacağıma, Türkiye Cumhuriyeti'nin şan ve şerefini korumak, yüceltmek ve üzerime aldığım görevi tarafsızlıkla yerine getirmek için bütün gücümle çalışacağıma, büyük Türk Milleti ve tarih huzurunda, namusum ve şerefim üzerine andiçerim."

İSTİKLAL MARŞI SENFONİ ORKESTRASI'NDAN

Gül'ün andiçmesi sırasında TBMM Başkanvekili Eyüp Cenap Gülpınar, sağ tarafında ayakta bekleyecek. Andiçme sona erdikten sonra Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının çalacağı İstiklal Marşı okunacak ve Meclis'e Cumhurbaşkanlığı forsu çekilecek, bu arada top atışı başlayacak. Gül, İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra Genel Kurulda teşekkür konuşması yapacak.

Gül, daha sonra yine Eyüp Cenap Gülpınar eşliğinde TBMM Genel Kurulu'ndan ayrılacak. Bu arada Gül'ün makam aracındaki Cumhurbaşkanlığı forsun üzeri açılacak.

ANITKABİR ZİYARETİNİN ARDINDAN KÖŞK'E

Gül, askeri törenle Meclis'ten ayrılarak Anıtkabir'e gidecek. Mustafa Kemal Atatürk'ün mozolesine çelen konulması ve Anıtkabir Özel Defteri'nin imzalanmasının ardından Gül, Cumhurbaşkanlığı Köşkü'ne çıkarak görevi 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den devralacak.

"11. Cumhurbaşkanının göreve başlaması törenleri" başlıklı genelgeye göre, Gül'ün göreve başlamasıyla "tüm yurtta aydınlatma" yapılacak. Ordu merkezlerinde de 11. Cumhurbaşkanı'nın andiçerek göreve başlaması nedeniyle 101 pare top atışı gerçekleştirilecek.

KÖŞK'TE DEVİR TESLİM TÖRENİ YAPILMAYACAK

Cumhurbaşkanı adayı Abdullah Gül'ün seçilmesi durumunda Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in isteğiyle devir teslim töreni yapılmayacak. Atatürk'ün ölümünün ardından Cumhurbaşkanı olan İsmet İnönü de kendisinden sonra gelen Cumhurbaşkanı Celal Bayar'a görevi tören yapmadan devretmişti.

İNÖNÜ DE TÖRENSİZ DEVRETMİŞTİ

Türkiye'nin ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün ölümü üzerine İsmet İnönü 11 Kasım 1938'de Cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturdu. 22 Mayıs 1950 tarihine kadar Cumhurbaşkanı olarak kalan İsmet İnönü, Demokrat Parti'nin seçim zaferinin ardından görevini Celal Bayar'a bıraktı. Türkiye'nin ilk sivil Cumhurbaşkanı olan Celal Bayar aynı zamanda görevi bir önceki Cumhurbaşkanı'ndan devralabilen ilk isim oldu. Ancak İnönü ile Bayar arasında tören düzenlenmedi.

Cumhurbaşkanı seçiminin krizlere neden olması, bazı cumhurbaşkanlarının görevdeyken yaşamını yitirmesi, bazı cumhurbaşkanlarının da askeri darbeyle göreve gelmesi nedeniyle uzun süre cumhurbaşkanları arasına devir-teslim töreni yapılamadı.

İLK TÖREN EVREN İLE ÖZAL ARASINDA

Çankaya Köşkü'nde ilk tören 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal arasında yaşandı. Evren, 9 Kasım 1989'da görevini Turgut Özal'a sade bir törenle devretti. Böylece Özal, Cumhuriyet tarihinde görevi törenle devralan ilk Cumhurbaşkanı oldu.
Görevi törenle devralan Turgut Özal, 17 Nisan 1983 yaşamını kaybetti. Özal'ın ölümünün ardından Süleyman Demirel TBMM tarafından 9. Cumhurbaşkanı olarak Çankaya'ya çıktı. 16 Mayıs 1993'te Çankaya'ya çıkan Demirel görevini, 16 Mayıs 2000 tarihinde Ahmet Necdet Sezer'e törenle devretti. Sezer'le Demirel arasındaki yapılan tören ikinci devir teslim töreni oldu.

Törenle görevi devralan Cumhurbaşkanı Sezer, görevi törensiz bir şekilde devredecek. Böylece Sezer ve Cumhurbaşkanı seçilmesi durumunda Abdullah Gül arasında İnönü-Bayar arasındaki durumun bir benzeri yaşanmış olacak.

(ANKA)




(ANKA)