kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Lüzumsuz plakalar

Haberlerde sadece okurun 'bilmesi gereken' ayrıntılar olmalı. Habere 'veri değeri' katmayan ayrıntı atılmalı... Plakalar her haberde önem taşır mı?.
Gazetenin 19 Ağustos tarihli sayısında, İstanbul sayfasında ayrıntıyla anlatılan olay şöyle olmuştu:
Beşiktaş ve Şişli bölgelerinde çok sayıda kapkaç olayına adı karışan zanlı Kürşat Sağır, sonunda yakalanmıştı. Yakalanması da, polisin zanlıyı yolda fark edip, kullandığı otomobilin plakasını kontrol etmesi sayesinde olmuştu.
Haberdeki iddialara göre Sağır çalıntı olan bu otomobille son iki ay içinde 18 kapkaç, ayrıca bazı oto hırızlıkları ve tehditle para isteme gibi suçlara da karışmıştı.
Haberde, zanlının içinde yakalandığı otomobilin plaka numarası da verilmişti.
Plakanın sahibi Haluk Cerahman, "plakayı vermeniz yüzünden mağdur oldum, sıkıntıya düştüm" diyerek Okur Temsilciliği'ne başvurdu.
"Haberin içeriğinde, zanlının ZL 3454 plakalı araç ile yankesicilik yapılırken yakalandığı yazmaktadır. Araç ele geçtiği sırada üzerinde bulunan plaka, elimde bulunan tutanakta yazmış olduğu gibi farklıdır. Evet aracım çalınmıştı ve birçok plakayla yankesicilik yapılmıştı ama benim plakamla işlenen hiçbir suç yoktur. Haberin araştırılmadan yayımlanması beni üzmüştür" diye yazdı, Cerahman'la daha sonra yazıştım.
"(Zanlılar) 3 ay içinde 3 plaka değiştirmişler. Yankesiciliklerin birçoğunu benim arabamla yapmışlar fakat benim plakamı kullanmamışlardır. Yakalandıklarında da 34 DG 6550 numaralı sahte plaka ile yakalanmışlardır. Bu haberden dolayı 3 ay aradan sonra bulunan aracımın plakasını güvenlik açısından dolayı değiştirmek zorunda kalıyorum" diye ekledi.
Haber Rıdvan Tezel ve Barış Sözal imzasını taşıyordu. Tezel'e şikâyeti aktardım. "Aslında biz polisin de uyarısıyla habere plaka numarasını yazmamıştık. Sonradan habere eklenmiş" dedi.
Yorum:
Habere eklenmesi hiç doğru olmamış.
Bu tür haberlerde uygulama son derece basittir. Kaza ve asayiş haberlerinde, ille de gerekmedikçe plaka numaraları vermemek gerekir. Neden? Bu ayrıntıların habere, okura katkısı yoktur da ondan.
Bir
hırsız yakalanmış, sıradan bir arabanın plakası A veya B olmuş, ne anlamı var? Aynı şekilde, filanca plakalı kamyon 15 yolcusuyla şarampole yuvarlanmış, plakası A olsa ne fark edecek, B olsa ne fark edecek? Okur bu lüzumsuz ayrınyı bilmek zorunda mıdır? Elbette hayır.
Dolayısıyla,
muhabir ve editörler bu tür haberlerde gereksiz plaka ayrıntılarını eklemek yerine ayıklarsa, ilke açısından doğru davranmış olurlar.
"İlle de gerekmedikçe" dedik.
Ne zaman gerekir peki?
Mesela, "soyguncular filanca plakalı minibüsle kaçtı. Polis şimdi bu minibüsü arıyor" gibi veya "polis, katilin cinayeti de feşmekân plakalı otromobili kullanarak işlediğini ve halen arandığını açıkladı" gibi içerik taşıyan haberlerde.
İşte onlarda bu ayrıntının önemi ve gereği vardır.
Cerahman'ın şikâyeti, tatsız sonuçlar konusunda bir uyarı olmalı.
atılmalı...