kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Öğrenmenin farklı çeşitleri var

Yaşar Özay
Çocuğunuzun dağınık masasına hemen müdahale etmeyin. Onun öğrenme yönteminden kaynaklanabilen bu dağınıklıkta, kendine has bir düzen olabilir..
HERKES öğrenebilir ama herkes aynı şekilde öğrenemez. Bir çocuğun öğrenme stilini belirleyip gerekli düzenlemeleri yaparak başarısı artırılabilir. Okullar açılmadan çocuğunuzun nasıl öğrendiğini keşfedin. Öğrenim Stili testi İstanbul'da Bilfen Okulları ile Ankara Maya Okulları'nda gerçekleştiriliyor. Bilfen İlköğretim Okulları Koordinatörü Nurşen Kayatürk, Bireysel Öğrenme Modeli adı altında yapılan test sonucunda ortaya çıkan özelliklere bakarak ailelerin çocuklarının başarısını arttırabileceklerini, bu konuda okul olarak onlara destek vereceklerini söyledi.

Görsel öğrenenlerin özellikleri
* Çalışmalarında harita, grafik, resim kullanmayı tercih eder.

* Şekilleri üç boyutlu düşünebilir.

* Yalnız çalışmayı tercih eder.

* Sessiz ortamda çalışmaktan hoşlanır.

* Dinleme aktivitelerini sevmez.

* Sözlü yönergeleri takip etmekte zorlanır; arka arkaya talimatta kafası karışır.

* Çalıştıkları masa ve oda düzenlidir.

* Kavramı gözünde canlandırır.

* Çalışırken renkli kalemlerle çalışmayı, önemli yerlerin altını çizmeyi sever.

* İsim ve olayları not alarak öğrenir.

* Görünüş ve kıyafetine özen gösterir.

Aileye öneri:

*
Çalışırken masası dağınık bile gözükse kendine has bir düzeni olduğundan müdahale etmeyin. Çünkü bu durum çocuğunuz için bir düzendir ve çalıştığı konuyu hatırlamasına yardımcı olur. Unutmayın ki, tarihte parlak zekalarıyla ünlü pek çok zeki isim, aynı zamanda dağınıklıklarıyla da dikkatleri üzerine çekmiştir.

* Eğitim araçları arasında bulunan görsel materyallerden, değirlerine göre daha fazla etkilendiğinden televizyon ve bilgisayar onun için birer öğretim aracı olarak kullanılabilir. Ancak kullanım saati belirli olmazsa ve izlenen programlar konusunda seçici davranılmazsa bunlar onun için bir tuzak haline gelebilir.

* Ders çalışırken konu ile ilgili kavram haritası oluşturması ve kendine has resimli notlar alması başarısını destekler.