kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Toplu görüşmelerin 4. turu sona erdi

Yeni Haber
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kamu çalışanlarının grevli ve toplu sözleşmeli sendika hakkı konusunun bir Anayasa değişikliği kapsamında değerlendirilmesi için görüş birliğine varıldığını bildirdi.

Şahin, mali ve sosyal haklar konusuyla ilgili olarak, ''İki bakan arkadaşımız ve ilgili bürokratlarla (mali ve sosyal haklar raporu) bu rapor üzerinde bir çalışma yaparak pazartesiye hazırlanmış olacağız'' dedi.

Şahin, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen toplu görüşmelerin 4. turunun ardından Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu ile birlikte açıklamalarda bulundu.

Toplantıda demokratik ve diğer konuları içeren 19 sayfalık komisyon raporu üzerinde çalıştıklarını ifade eden Şahin, konfederasyonların her toplu görüşme döneminde gündeme getirdikleri, Türkiye'nin grevli, toplu sözleşmeli bir sürece geçmesi isteğinin yinelendiğini bildirdi.

Uzlaştırma Kurulu kararlarının bağlayıcı olması konusundaki isteklerin de dile getirildiğini kaydeden Şahin, talepler arasında Gözden
Geçirilmiş Avrupa Sosyal Şartı Sözleşmesi'ne Türkiye tarafından çekince konan maddelerdeki çekincelerin kaldırılmasının yer aldığını söyledi.

Bu taleplerin her iki tarafça da değerlendirildiğini anlatan Şahin, şunları kaydetti:''Bize göre bütün bu adımları atmak bir Anayasa değişikliği gerektirmektedir. Anayasa değişikliği bir hükümet sorunu olmaktan ziyade TBMM'nin yapacağı bir çalışma sonucu gerçekleşir. Bir hükümet tasarısı olarak Anayasa değişikliğinin parlamentoya sevki bilindiği gibi mümkün değil. Ancak 184 imzalı milletvekillerinin talebiyle Meclis gündemine gelebilmektedir.

Ancak gerek Kamu İşveren kurulu adına burada bulunan bendeniz, gerekse konfederasyon başkanı arkadaşlarımız bir Anayasa değişikliği paketinde, başta Anayasa'nın 53. maddesi olmak üzere bu talepleri karşılayacak olan Anayasa maddelerinde değişiklik yapılması keyfiyetinin ele alınması hususunda bir görüş birliğine vardığımızı ifade etmek istiyorum.''

Şu anda kapsamlı bir Anayasa değişikliği paketi üzerinde çalışıldığını anımsatan Şahin, bu Anayasa değişikliği içerisinde sendikaların ve konfederasyonların talebini karşılayacak değişikliklerin ele alınmasını prensip olarak kararlaştırdıklarını kaydetti.

Şahin, öğleden sonra konfederasyon başkanlarının TBMM'de bir dizi görüşme yapacaklarını dile getirerek, ziyaretlerde konfederasyon
başkanlarının Anayasa değişikliği taleplerini dile getireceklerini söyledi. Şahin, ''Ben de toplu görüşme çalışmalarında Kamu İşveren
Kurulu'nun başkanı ve toplu görüşmelere başkanlık eden hükümetin bir üyesi olarak bu çalışmaları yapmakta olan komisyon yetkilileriyle görüşmek suretiyle bu doğrultuda bu değişikliğin de ele alınmasını ve bunun Anayasa değişiklik metninde yer alması arzumu dile getireceğimi kendilerine ifade ettim'' dedi.

YENİ BİR KOMİSYON KURULMASI KARARI

Parlamentonun önümüzdeki süreçte kapsamlı bir Anayasa değişikliği yaparken bu konuları da ele alması düşüncesini bir kez daha dile
getirdiğini belirten Şahin, görüşmede ayrıca toplu görüşmelere dayanak oluşturan Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'nda değişiklik yapılması taleplerinin dile getirildiğini bildirdi. Şahin, bu konuda da bir komisyon kurularak yasanın hangi maddelerinde, ne gibi değişiklikler yapılabileceğini tespit etmek ve bu konuda hazırlanacak olan taslağı bir tasarı olarak Meclis'e göndermek üzere Bakanlar Kurulu'na sunmayı da kararlaştırdıklarını söyledi.

Yerel Yönetimler Bakanlığı kurulması konusunun bir konfederasyon başkanı tarafından dile getirildiği bilgisini veren Şahin, ''Ancak kuşkusuz ki, hükümetimizin kısa vadeli çalışmaları içerisinde böyle bir bakanlığın kurulması yer almamaktadır. Ancak belki orta vadede, uzun vadede bu konu gündeme alınabilir. Düşüncemizi ilgili arkadaşlarımıza ifade ettik''
diye konuştu.

Bakan Şahin, pazartesi günü saat 10.00'da mali ve sosyal konuları görüşmek üzere tekrar bir araya geleceklerini ifade ederek,
konfederasyonların mali konulara ilişkin taleplerinin 5.3-10.6 milyar YTL arasında değiştiğini anımsattı. Şahin, bir konfederasyonun
taleplerini revize ettiğini bildirerek, konuyla ilgili komisyonun bu revize ışığında raporunu gözden geçireceğini kaydetti.

Şahin, ''Yarın iki bakan arkadaşımız ve ilgili bürokratlarla bu rapor üzerinde bir çalışma yaparak pazartesiye hazırlanmış olacağız. Pazartesi günü tekrar arkadaşlarımızla bir araya gelerek, bu toplu görüşmelerin en önemli maddesi olan mali ve sosyal hakları görüşeceğiz'' dedi.

SORULAR

Mehmet Ali Şahin, bir gazetecinin Anayasa değişikliğine ilişkin talepler arasında memurların siyaset hakkının yer alıp almayacağını sorması üzerine, konfederasyonların ve sendikaların bu yönde talepleri bulunduğunu anımsatarak, bütün bu taleplerin bir Anayasa değişikliği paketinde yer almasını arzu ettiklerini söyledi.

Şahin, bir başka soru üzerine, talebini revize eden konfederasyonun Memur-Sen olduğunu bildirdi. Bakan Şahin, komisyonun revizyonun parasal karşılığına ilişkin çalışma yaptığını dile getirerek, revizenin bir miktar indirim yönünde olduğunu kaydetti.
Bakan Şahin, bir başka soru üzerine, Devlet Memurları Kanunu'nun 4/B ve 4/C maddeleri kapsamında çalışanların sorunlarını toplantıda ele alamadıklarını, bu konuyu bundan sonraki çalışmalarında ele alacaklarını belirtti.


MEMUR-SEN TALEPLERİNİ REVİZE ETTİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Aksu, toplu görüşmelerde mali ve sosyal haklar ile ilgili taleplerini revize ettiklerini belirterek, ''Talebimizin toplam maliyeti, 7 milyar YTL'' dedi.

Aksu, toplu görüşmelerin 4. turunun ardından Başbakanlık Merkez Bina önünde yaptığı açıklamada, Kamu İşveren Kurulu'nun taleplerinin
maliyetini 10 milyar YTL olarak hesaplaması üzerine revizyona gitmek zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Bu vergi indirimden sadece 1 milyon 700 bin memurun yararlanmasını istediğini belirten Aksu, Kamu İşveren Kurulu'nun bunun tüm çalışanları kapsaması gerektiğini ve maliyeti oldukça yüksek hesaplaması nedeniyle bu taleplerinden vazgeçtiklerini bildirdi.

Aksu, önceki taleplerinde 250 YTL'lik seyyanen zammın tüm memurlara verilmesini istediklerini hatırlatarak, ''Bu makası daraltacaktır. Biz asgari memur maaşının bin 50 YTL olmasını amaçlıyorduk. Bundan vazgeçmiş değiliz. Şimdi yüzde 2 2 maaş ve tazminat katsayısı istedik. Ayrıca 1 milyon 700 bin memura denge tazminatı verilmesi ve 50 YTL seyyanen zam talep ettik'' diye konuştu.

Aksu, bunun yanı sıra aile yardımının da artırılması taleplerini ilettiklerini belirterek, bu konudaki ek gösterge sayısının bin 500'den 2 bin 500'e çıkarılmasını istediklerini kaydetti. 700 bin memurun eşinin çalışmadığını ifade eden Aksu, bu şekilde eşi çalışmayan memurların ekonomik durumlarını düzeltmeyi amaçladıklarını ifade etti.Aksu, taleplerinin toplam maliyenin 7 milyar YTL olduğunu belirterek, ''Bu yıl görüşmeler, önceki yıllara oranla daha olumlu, daha makul gitmektedir. İnşallah böyle devam eder'' dedi.

AJANSLAR