kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 23 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

TMMOB, toplu iş sözleşmelerini protesto etti

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
TMMOB, toplu iş sözleşmelerini protesto etti
Türk Mühendis ve Mimarlar Odaları Birliği (TMMOB)yöneticileri ve çalışanları, hükümetle memur sendikaları arasında yapılan toplu görüşmeleri protesto etti.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı ile oda yöneticileri ve çalışanları, Kızılay YKM önünde toplandı. Soğancı, burada yaptığı açıklamada, hükümetin bir kez daha toplu görüşmeler ile kamuda çalışanları oyaladığını iddia etti.

Toplu görüşmelere dayanak oluşturan 4688 sayılı yasanın mevcut içeriğiyle demokratik olmadığını öne süren Soğancı, yasanın sendikal hakları kapsamakta yetersiz olduğunu savundu.

Soğancı, ''Çalışanların en temel hakkı olan 'toplu sözleşme ve grev' unsurlarını içermeyen bir düzenleme gerçek bir sendikal düzenleme değildir. Yapılması gereken, kamu çalışanının toplu sözleşme ve grev haklarını tanıyan demokratik bir sendika yasasının hazırlanmasıdır'' dedi.

TMMOB'nin, ''toplu görüşme'' masasının ''toplu sözleşme'' masasına çevrilmesini istediğini belirten Soğancı, on binlerce mühendis, mimar ve şehir plancısının çalıştığı kamuda insanca yaşanabilecek koşullar için kamu emekçilerinin pazarlık güçlerini artıracak başka seçeneklerinin bulunmadığını öne sürdü.

Kamudan emekli olan mühendis, mimar ve şehir plancılarının da alacakları emekli maaşlarla insanca yaşamalarının mümkün olmadığını savunan Soğancı,bunların sosyal haklardan da mahrum bırakıldıklarını iddia etti.İstanbul'dan 27 Ağustos Pazartesi günü yürüyüş başlatacaklarını kaydeden Soğancı, Kocaeli, Bursa ve Eskişehir'de kamu emekçileriyle buluşacaklarını, 29 Ağustos Çarşamba günü de Ankara'da toplanacaklarını
duyurdu.

''İŞİMİZ ZOR, YOLUMUZ UZUN...''

Protestoya destek veren Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Başkanı İsmail Hakkı Tombul ise mücadelelerinin sadece KESK'in, kamu emekçilerinin mücadelesi olmadığını, uygulanan ekonomik programdan mağdur olan tüm toplum kesimlerinin mücadelesi olduğunu söyledi.

Tombul, ''Mücadeleyi ortaklaştırabildiğimiz oranda başarılı olabiliriz. Uygulanan IMF patentli ekonomik program, memurları, mühendisleri, mimarları, şehir plancılarını, işçileri ve işsizleri yani tüm toplumu mağdur ediyor, yoksulluğa mahkum ediyor. Bu bizim kaderimiz değildir. Bununla birlikte mücadele ederek süreci tersine çevirebiliriz, bu düzeni değiştirebiliriz'' diye konuştu.

Sürdürdükleri mücadelenin ''insanca yaşam mücadelesi'' olduğunu belirten Tombul, ''İşimiz zor, yolumuz uzun ama bizim işimiz zoru başarmaktır'' dedi.

(AA)