kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

''Torpil'' ve ''zorla bağış''a e-kayıt darbesi

Yeni Haber
Geçen yıl pilot uygulama olarak ilköğretim okullarında başlatılan, bu yıl ise liselerin de dahil edildiği e-kayıt uygulamasının ''torpil'' ve ''zorla bağış'' iddialarını yok denecek düzeye indirdiği bildirildi.

Elektronik ortamda kayıtlar, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan ''e-kayıt modülü'' üzerinden yapılıyor. Bu uygulamada, bilgi giriş işlemleri, kayıt kabul şartları, program, alan ya da dal tanıtımları gibi konularda da bilgi alınabiliyor.

MEB genelgesine göre, ilköğretim okulu öğrencileri için veliler, internet ortamında ikamet ettiği mahallenin sınırlarına giren okulu öğrenip, kaydını yapabiliyor. Veliler, daha sora istenilen belgeleri okul idaresine teslim ederek kaydını kesinleştiriyor.

Okul yönetimleri, kayıt için başvuran velinin beyan ettiği adreste oturup oturmadığını Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine dayanak yine internet ortamında belirledikten sora kayıt işlemi gerçekleşiyor.

Sınavsız öğrenci alan orta öğretim kurumları da elektronik ortamda öğrenci kaydını sürdürüyor. Bu uygulama, büyükşehir statüsündeki 16 ilde gerçekleşiyor.

Orta öğretim kurumlarında kayıtlar ''aday kayıt'' adı altında yapılıyor. Genel liselere aday kayıtlarında bölge ve ikametgah adresi esas alınırken, meslek liselerine kayıtlarda bölge sınırlaması olmaksızın 10 okul tercihi yapılabiliyor. Adaylar, hem genel hem de meslek lisesine kayıt yaptıramıyor.

Bu uygulamada, öğrencilerin, velilerin ikamet adreslerine en yakın ota öğretim kurumlarına yerleştirilmesi esas alınarak, eğitim ve öğretim kalitesinin yükseltilmesi, okul kayıt bölgesinin ve öğrenci kontenjan tespitlerinin daha sağlıklı yapılması hedefleniyor. Şehit, malul ve muharip gazi çocuklarının talepleri halinde istedikleri okula kayıtları yapılıyor.

KONTENJANDAN FAZLA BAŞVURU

Aday başvurularının, ayrılan kontenjandan fazla olması durumunda, meslek ve genel liselere yerleştirme işlemleri, ilköğretim diploma notu, eşitlik halinde tercih önceliği, yine de eşitlik halinde yaşı küçük olana öncelik verilmek suretiyle yapılıyor.

İlköğretim ya da orta öğretim kurumlarında açık kontenjan bulunması halinde ise kardeşlerin aynı okula alınması, ana sınıfının okunduğu okula devam edilmesi, anne ve babanın çocuklarını iş yerlerinin yakınındaki okula kayıt yaptırma talepleri değerlendirilecek.

Bu arada, 1 Ağustosta başlayan ve 31 Ağustosta sona erecek kayıtların ardından kesin kayıt listeleri en geç 5 Eylül'de hptt://www.meb.gov.tr adresinden ilan edilecek.

İlan edilen listelere göre, kesin kayıt işlemleri ilgili okul müdürlüklerince 6-14 Eylül tarihleri arasında yapılacak.

''ZORLA BAĞIŞ VE TORPİL İDDİALARI''

Adana İl Milli Eğitim Müdür Vekili Atilla Gülsar, e-kayıt uygulamasının amacına ulaştığını belirterek, ''Bu uygulama, velilerdeki merkezi okul takıntısının önüne geçtiği gibi zorla bağış ve torpil iddiaları da yok denecek düzeye geldi'' dedi.

Uygulamada hiçbir sorun yaşanmadığını vurgulayan Gülsar, velileri, ''En iyi okul evine en yakın okul'' sloganıyla, yönlendirmeye çalıştıklarını kaydetti.

(AA)