kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İKNA ETMEYE ÇALIŞTI... Eleştirilerin hedefi haline gelen Kaptan Pilot Faruk Çağımnı, korsanları ikna etmek için yarım saat uğraştığını belirterek, "Uçak kullanmayı bildiklerini ve uçağı bomba olarak kullanabileceklerini düşündüm. Kimsenin burnu kanamadı. Kokpiti açsalar bir facia yaşanabilirdi" dedi.

Kaçan pilot: Bize 'Uçağı terk edin' talimatı verildi

Pervin METİN MERKEZ
Kaçırılmak istenen Atlasjet uçağının, kokpit camından kaçan kaptan pilotu: Korsanlar uçağı bomba olarak kullanacaklardı. Bize uçağı terk etme talimatı verildi. Ancak nereden verildiğini açıklayamam..
Lefkoşa-İstanbul seferini yaparken biri Türk, diğeri Filistin uyruklu iki hava korsanı tarafından kaçırılmak istenen Atlasjet'e ait uçağın Kaptan Pilotu Faruk Çağımnı (32), SABAH'a konuştu. Uçağı indirdikten sonra terk etmesi konusunda ağır biçimde eleştirilen Çağımnı, havadayken korsanların sık sık kendisini "Bir yolcuyu öldürürüz" diye de tehdit ettiklerini ve kendisine uçağı terk etmesi konusunda talimat geldiğini belirtti. Ancak talimatın kimden geldiği konusunda ise açıklama yapmadı. "Şartlar bunu gerektiriyordu" diyen Çağımnı, "Kendilerini El Kaide mensubu olarak tanıttıklarından ciddi olduklarını gördüm. Uçağı kullanmayı biliyorlarmış, uçağı bomba olarak kullanacaklardı" diye konuştu.

BİZ MÜSLÜMANIZ DELİRDİN Mİ?
"Korsanları yarım saat ikna etmeye çalıştım. İngilizce 'Müslümanız biz deli misin sen? Türk uçağı kaçırılır mı' dedim. "İkmal yapmazsam gidemem, inince konuşalım' dedim. Kabin amirini uçaktan atma tehdidinde bulundular. Kokpit kapısını açmaya çalışıyorlardı. Bir kadın yolcu, 'ellerinde bir alet var kilidi açacaklar' diye bağırdı. Yolcuları kurtarmayı düşünüyordum."

5'E KADAR SAYIP PATLATIYORUM
"Antalya üzerindeki ilk alçalmamızda Türk korsan, 'Herkesi öldüreceksin, bombayı patlatıyorum' diye bağırdı. Sonra 5'den geriye saymaya başladı ve 1 dediğinde gözlerimi kapattım. Pas geçip kalkmak zorunda kaldım. Bana 'Atıyoruz kabin amirini' dediler. Sonunda uçağı indirdim. 3 defa ültimatom vermelerine rağmen yapmadılar. Ellerinde hakiki bomba olsa patlatırlardı. Amaçları uçağı kullanmaktı."

UÇAĞI BOMBA YAPACAKLARDI
"Hosteslerle aralarında konuşma geçmiş. 'Kokpite girip uçacağım' demiş. Uçak kullanmayı biliyorlarmış. İlk önce sadece 'kapıyı aç' dediler bana, 'bir yere git' demediler. Bizi etkisiz hale getirip uçağı bomba olarak kullanacaklardı. Uçağı kaldırmak zordur, uçması kolay. İndikten sonra ben uçağı kaldırsam daha sonra uçak kullanmayı bildiklerinden kontrolü ele geçirip 20 ton yakıtla uçağı bomba olarak kullanacaklardı."

KALDIRMAK ZOR UÇMAK KOLAY
"Uçak onlar için potansiyel bombaydı. Ama inişimizle pilotsuz bırakınca çaresiz kaldılar. Çünkü uçağı kaldırmak zor, havada kullanması kolay. Uçağı alıp ne yapacakları belli değildi, izin veremezdim. Pilotsuz uçak çaresizliğinden başarısız oldu eylemleri."

KİMSENİN BURNU KANAMADI
"O andaki kararlar hayati kararlardı. Suriye ya da Tahran'a gitsem ne olacaktı acaba? Suriye hava sahasına alacak mıydı, nasıl karşılayacaktı? İran da bizi almasaydı yakıtımız yetecek miydi? Havada yakıtsız kalabilirdik. Kapıyı açsalar ne yapardık? Facia olacaktı. Ama kimsenin burnu kanamadı."
Haberin fotoğrafları