kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Halaçoğlu'na tepki yağdı: Irkçılık yapma, istifa et

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun, "Kürtler Türkmen, Kürt Alevileri de Ermeni kökenli" sözlerine tarihçiler, Aleviler ve siyasiler ateş püskürdü: Irkçılık, bölücülük yapmasın..
İLİŞKİLİ HABERLER
Halaçoğlu'na tepki yağdı: Irkçılık yapma, istifa et
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu'nun Kürt ve Kürt Alevilerin kökenlerine ilişkin sözleri nedeniyle tarihçiler kendisini istifaya çağırdı:

Prof. Dr. Halim Bulutoğlu (Tarih Vakfı Başkanı): Belgelere dayalı konuşmayana tarihçi denmez. Ben bugüne kadar nesnel ve belgeye dayalı çalışmanın böyle bir sonuç verdiğini bilmiyorum. Bu tür açıklamalar bölücülük ve dışlayıcılık yaratır.

Erdoğan Aydın (Araştırmacı): Bu açıklama, devlet adına bugüne kadar üretilen tezlerin ne denli bölücü, dışlayıcı, halkın kimliğine yukarıdan aşağı gerçek dışı yüklemler yapmak misyonu gördüğünü bir kez daha gösterdi. Bu Güneş Dil teorisinin yeni açılımıdır.

Doç. Dr. Esra Danacıoğlu (Tarih Vakfı): 1930'ların ırkçılığının kokusunu taşıyan açıklamalar yapması bir akademisyene yakışmaz. Ülkenin belgelerinin emanet edildiği kurumun başındaki kişiye hiç yakışmıyor. Utanç duydum. Anadolu'da çeşitli Müslümanlaşma dalgaları, Karadeniz'de oldu. 500 yıl sonra bunlar 'Ermeni' diyerek geriye doğru ırkçı yolculuğa çıkmak, kendi dili ve kültürü olan insanlara 'Kürt değil, Türkmensin' demenin ırkçılıktan başka açıklaması yok. Bu zihniyet bölücüdür.

Ahmet İnal (AK Parti- Batman milletvekili): Kürtlerin dipdiri ortada olduğu, kendi orijinal yapısından hiçbir şey kaybetmediği ortada. Bu açıklamalar safsatadan ibaret. Bu tür insanların iddialarında ısrarcı olmaları halinde görevden de alınmaları gerekir.

Reha Çamuroğlu (AK Parti-İstanbul): Halaçoğlu'nun bu sözlerini temellendirdiği kitabını bekliyoruz. Tarihçiler bazen kendi buluşlarının doğrudan siyasi sonuçları olduğunu zannetmek gibi bir duyguya kapılır. Kökenlerden mesnet aramak ırkçılık olur, ırkçılığın daniskası olur.

Yılmaz Ateş (CHP-Ankara): Neresinden baksanız cehalet ve ayrımcılık kokuyor. Sözler beni dehşete düşürdü.

Kazım Genç (Pir Sultan Abdal Dernekleri Genel Başkanı): Bu açıklamalar koyu bir milliyetçilikten başka bir şey değildir. Aleviler kendilerini Kürt, Türk, Laz diye ayırmaz. Bu zatın söylemleri hayatın somut gerçekleri ile örtüşmüyor. O görevden derhal istifa etmesi gerekir.

Prof.Dr. Kemal Çiçek (TTK Ermeni araştırmacısı): Bu sözleri Osmanlı arşiv belgelerindeki kayıtlarla söylüyordur. Ben ABD arşivleri üzerinde çalıştım. O kayıtlarda da bazı Kürt aşiretlerin Türkmenleştiği, bazı Ermenilerin Kürtleştiği tespit edilmiştir. ABD'li uzmanların görüşü ile mutabıklık var.