kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İki ülkede 3'er adet santral kurulacak

İLİŞKİLİ HABERLER
İki ülkede 3'er adet santral kurulacak
İRAN DOĞALGAZININ ÇIKARILMASI:
İran'ın güneydeki Pars sahasında 22-23-24 sahalarının Türkiye'ye verilmesi. Türkiye buradan doğalgazı çıkaracak. İran'ın resmi doğalgaz şirketine satacak. İran doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınması müzakere ediliyor. Bu çerçevede Türkiye ve İran ortak bir doğalgaz şirketi kuracak.

TÜRKMEN DOĞALGAZININ GEÇİŞİ
Türkmen doğalgazının İran üzerinden Türkiye'ye getirilmesi müzakere edilecek. Bunu Türkiye BOTAŞ inşa edecek. İran topraklarını bu hatta açacak.

İKİ ÜLKEDE DOĞALGAZ SANTRALİ
Türkiye ve İran'da karşılıklı olarak doğalgaza dayalı santral kurulması için müzakere yapılıyor. Santrallerin sayısının 2 ya da üç olması öngörülüyor. Kurulu gücü toplam 6 bin megawatt. Santralin Türkiye'de Iğdır ya da Erzurum çevresinde bir noktada kurulması planlanıyor.

TERMİK SANTRAL YAPIMI
İran'da güçlü su kaynakları var. İran hidrolik santral yapmak istiyor. Ülkenin kendi mevzuatını göre ihalesiz bu santraller verilebiliyor. Bu santrallerin yapımının ve işletmesinin Türk şirketlerine verilecek.

ELEKTRİK SATIŞI
Türkiye, İran'dan elektrik satın almaya başlayabilir. İranlı yetkililer ülkede elektrik fazlası olduğunu ve Türkiye'ye elektrik satışı yapabileceklerini belirtiyorlar.