kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Ağustos 2007, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Bakan Güler, Tahran’da İran Petrol Bakan Yardımcısı Hüccetullah Ganimiferd’le de görüştü.

İran'da termik santral yapacağız

Türkiye ile İran enerji işbirliğinin detayları ortaya çıkıyor. Doğalgaz alımının dışında İran'da üç termik santral inşası ve baraj yapılması konusunda mutabakata varıldı..
İLİŞKİLİ HABERLER
İran'da termik santral yapacağız
Kısa bir süre önce imzalanan doğalgaz mutabakat anlaşmasının ardından BOTAŞ, Türk Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yetkililerinden sonra önceki gün de Enerji Bakanı Hilmi Güler İran'a gitti. Dün bir basın toplantısı düzenleyen Hilmi Güler, İran ile enerji alanında yapılacak işbirliği konusunda, "Amacımız, karşılıklı hakların mütekabiliyeti esasına dayanan, her iki tarafı ve aynı zamanda tüketicileri de gözeten bir sistemin kurulması'' dedi. Bakan Güler, Tahran'daki temasları çerçevesinde İran Petrol Bakanı Vekili Gulam Hüseyin Nozeri ile bir araya geldi. İki bakan, yaklaşık 1.5 saat süren heyetlerarası görüşmenin ardından ortak açıklama yaptı. Bakan Güler, Tahran'daki görüşmelerin Ankara'daki sürecin devamı olduğunu ifade ederek, amaçlarının, karşılıklı hakların mütekabiliyeti esasına dayanan, her iki tarafı ve aynı zamanda tüketicileri de gözeten bir sistemin kurulması olduğunu söyledi.

ORTAK ŞİRKET KURULACAK
İran Petrol Bakanı Vekili Nozeri de toplantıda, Güney Pars Doğalgaz Havzası'nın 22, 23 ve 24. fazlarının Türkiye tarafından işletilmesi konusunu konuştuklarını, Türkiye'nin uluslararası anlaşmalar çerçevesinde yatırımlar yapacağını kaydetti. Asaluye kentinden Türkiye sınırına kadar doğalgaz boru hattı döşenmesi için ortak bir şirket kurulması konusunda anlaştıklarını bildiren Nozeri, bu hattın, Türkiye'den Avrupa'ya kadar uzanacağını ifade etti. Nozeri, İran gazının Avrupa'ya aktarılması için Türkiye'nin İran'a, topraklarını kullanma izni verdiğini, bu boru hattından her yıl 35 milyar metreküp gazın aktarılacağını belirterek, buna karşılık kendilerinin de Türkmenistan gazının İran topraklarından Türkiye'ye getirilmesine izin verdiklerini söyledi.