kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Tanıl Küçük

'Sanayi sıkıntılı sürece girebilir'

İSO Başkanı Küçük, küresel piyasalardaki dalgalanmanın Türkiye'ye etkisi için "Dış borçlanma eğilimi gerileyecek. Dış tasarrufun boyutları bu kadar büyük olursa, dış dalgalanmalardan da çok etkileniriz. İç tasarruf artmalı" dedi..
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, küresel piyasalardaki dalgalanma nedeniyle Türkiye'de sanayinin sıkıntılı bir sürece girebileceğini söyledi. İSO'nun düzenli olarak gerçekleştirdiği Ekonomik Durum Tespit Anketi'nin 2007'nin ilk altı ayına ilişkin sonuçları açıklandı. Küçük, bankacılık dışı özel sektöre ait dış borç stoğunda 2001 ile 2007'nin ilk üç ayı arasında yüzde 166.5 oranında artış olduğuna dikkat çekti. Elde edilen bulguların özel sektörün dış borçlanmasındaki artışı teyit ettiğini kaydeden Küçük, "Giderek daha az kaynak yaratan özel sektör, dış kaynağa daha büyük boyutta gereksinim duymaktadır" dedi. Küçük, özellikle döviz geliri olmayan ve kısa vadeli döviz ya da dövize endeksli kredi kullanan işletmelerin önemli riskler üstlendiğinin açık olduğunu belirtti. Küresel piyasalardaki dalgalanmanın Türkiye'ye etkisiyle ilgili soru üzerine Küçük, şunları söyledi: "2006 Mayıs'ındaki dalgalanma sonucunda dış borçlanma eğilimi azalmıştı. Önümüzdeki dönemde de dış borçlanma eğilimi gerileyecek. Sanayi sıkıntılı bir sürece girebilir. Yeni hükümet mikro ve makro alandaki yapısal reformları bir an önce gerçekleştirmeli. Dış tasarrufun boyutları bu kadar büyük olursa, dış dalgalanmalardan da çok etkileniriz. İç tasarruf artırılmalı." Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı'na yeniden aday olmasıyla ilgili soru üzerine genel bir değerlendirme yapan Küçük, "Hükümetin bir an önce kurulup, ekonominin siyasetin önüne geçmesini bekliyoruz. Şimdiye kadar yapılanmayanların bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor. Daha yapacak çok işimiz var" diye konuştu.

SEÇİM ETKİSİ OLUMSUZ
Anket sonuçlarını da açıklayan Küçük, 2007'nin ilk yarısında 2006'nın ikinci yarısına göre daha fazla işletmenin mali göstergelerinde nispi bir olumsuzluk yaşandığını söyledi. Bununla birlikte işletmelerin 2007'nin ikinci yarısının ilk yarıya göre daha iyi geçeceği beklentisine sahip olduğunu anlatan Küçük, "2007'nin 2006'ya benzer bir yapıda sonuçlanacağı öngörülüyor" dedi. 2007 yılının ilk yarısında özel tüketim ve sabit sermaye yatırım harcamalarının artış hızında önemli bir gerileme görüldüğüne dikkat çeken Küçük, "Gerilemeye karşın aynı dönemde ihracattaki başarılı performansın etkisiyle sanayi üretimi yüzde 5.3 arttı" diye konuştu. Küçük, "İlk 6 aylık dönemdeki göstergelerin olumsuz seyretmesinin nedeni seçimler olabilir mi?" şeklindeki bir soruya, "Son üç aya kadar sanayicilerimizin beklentileri hep yüksek olurdu. Ama son üç ayda beklentilerde bir miktar düşüş yaşıyoruz. Dolayısıyla hem 22 Temmuz seçimleri hem de Cumhurbaşkanlığı seçimi bu beklentilerde etkili olmuş olabilir" şeklinde yanıt verdi.
Haberin fotoğrafları