kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kriz, dünya borsalarından üç haftada 4.5 trilyon $ buharlaştırdı

Global likidite krizi uluslararası borsaları adeta yerle bir etti. Dünya borsalarından 23 Temmuz-16 Ağustos tarihleri arasında 4.5 trilyon $ çıktı..
ABD'de mortgage kredileri kaynıklı dalgalanmanın likidite krizine dönmesilye birlikte 23 Temmuz tarihinden bugüne dünya borsalarından toplam 4.5 trilyon dolar çıktı. Likidite krizinden en çok hasar alan borsalar gelişmekte olan ülkelere ait borsalar oldu. Arjantin'in Merval Endeksi 23 Temmuz - 16 Ağustos tarihleri arasında yüzde 23.4'lük değer kaybı ile en çok düşen borsa oldu. Brezilyalı Bovespa Endeksi ise yüzde 19.4 değer kaybetti. İMKB-100 Endeksi aynı dönemde yüzde 20 çakılarak, krizden en çok etkilenen ikinci borsa olurken, Güney Koreli Kospi Endeksi dünkü yüzde 6.9'luk çöküşle kayıplarını artırdı. Kospi üç haftada yüzde 15.1 düştü. Romen Beti Endeksi yüze 12.7 değer kaybederken, Tayland'ın SET Endeksi ise yüzde 13 oranında düşerek en çok değer kaybeden borsalar arasında yer aldı. Likidite krizi dün uluslararası para birimlerini de sarstı. Türk Lirası dün dolar karşısında yüzde 5.3 değer kaybederek en çok etkilenen para birimi oldu. Tayland Bahı dolar karşısında dün yüzde 4.8 gerilerken, Yeni Zellanda Doları yüzde 2.2, Brezilya Real'i yüzde 2.1 ve Güney Afrika Randı ise yüzde 1.4 değer kaybetti. 23 Temmuz tarihinden günümüze 3 haftalık sürede ise en çok değer kaybeden para birimi ise Yeni Zellanda Doları oldu. Yeni Zellanda Doları dolar karşısında 3 haftada yüzde 11.2 düştü.

YEN YİNE HIZ KESMEDİ
Dünkü gerileme ile Türk Lirası'nın 3 haftaylız değer kaybı ise yüzde 9.3'e yükselirken, Tayland Bahtı aynı dönemde yüzde 8.3, Brezilya Reali yüzde 7, Macar Forinti yüzde 7.4 ve Güney Afrika Randı ise yüzde 6.6 değer kaybetti. Japon Yeni ise dolar karşısında güçlenmeye devam etti. Yen dün dolar karşısında 5 aylık rekorunu yenileyerek, yüzde 0.1'lik değer artışı ile 117.18 Yen seviyesine tırmandı.
Haberin fotoğrafları