kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Bakanlığı'nın elektriğe zam yapmama formülü 'gece kullan' olacak

OLCAY AYDİLEK
Enerji Bakanlığı, elektrikte kapıya dayanan zammı bir süre daha ertelemek için 22.00-06.00 saatleri arasında tüketiciye daha ucuz elektrik kullandıracak..
Enerji Bakanlığı, elektrikte kapıya dayanan zammı bir süre daha frenlemek, arz krizine de yol açan gündüz saatlerinde yoğunlaşan tüketimin bir kısmını geceye kaydırmak için iki önemli kararı uygulamaya hazırlanıyor. Enerji Bakanlığı, yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte elektrik sektöründe radikal bazı adımlar atacak. Bakanlığın arz sıkıntısını gidermek için uygulanması beklenen iki önemli konu şöyle: 1- Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ), TEDAŞ'a sattığı toptan elektrikte indirim yapacak. İndirim, eylül ayından geçerli olacak ve 4 ay uygulanacak. 2-Klima kullanımı elektrik tüketimi, öngörüleri alt üst etti. Bakanlık, özellikle gündüz saatlerinde yoğunlaşan tüketimin bir bölümünü geceye kaydırmak istiyor. Bunun için 'üç zamanlı' olarak elektrik tüketimini ölçebilen elektronik sayaçların sağladığı olanaktan yararlanılacak. Uygulama kapsamında saat 22.00 ile 06.00 arasında elektrik fiyatları düşürülecek, 17.00-22.00 saatleri arasında fiyatlar artırılacak. Bu uygulamayla tüketicilerin, bazı ihtiyaçlarını ucuz olan gece tarifesinden karşılaması hedefleniyor.

ZAMMI ENGELLEMEZ
Uzmanlar fiyat farkı şu anda da olduğunu ancak sistemin işlemediğini belirtiyor. Elektriğin birim fiyatı gündüz 06.00-17.00 arasında 12 Yeni Kuruş, 17.00-22.00 arasında 18 Kuruş ve 22.00-06.00 arasında 7 Yeni Kuruş.