kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mesleğimin kıymeti bir gün anlaşılacak!

6 yıllık eğitimin ardından plastik makyajda uzmanlaşan Arzu Yurter: Türkiye'deki film yapımcıları böyle bir uygulamadan habersiz olmalı. Bana henüz bir film projesi gelmedi..
Türkiye'nin tek plastik makyaj uzmanı olarak tanınan Arzu Yurter, altı yıl eğitim aldığı mesleğini uygulayacak alan bulamadığı için dertli. "Kendimi bazen değirmenlere karşı savaşan Don Kişot gibi hissediyorum" diyen Yurter, "Bu mesleğin bir gün anlaşılacağını umut ediyorum" şeklinde konuştu. SEVİL'in dergisine röportaj veren Arzu Yurter, eğitimini ve beklentilerini anlattı:

* Bu işe başlarken önce kozmetik makyajı öğrendim. Daha sonra yara, yanık, efekt ile ilgili olan plastik makyaj eğitimi de aldım. Heykel üzerine bilgimi geliştirmek için Mimar Sinan Üniversitesi'nin dönem okullarında sanatsal anatomi eğitimi gördüm.

EĞİTİM 6 YILIMI ALDI

* Ardından Berlin'deki bir okulda 8 ay ileri teknikleri öğrendim. Bütün bunlar benim 6 yılıma mal oldu. Ayrıca makyaj yaptığım cildi tanımak adına estetisyenlik kurslarını bitirdim. Hem usta diploması hem de Sağlık Bakanlığı'ndan eğitici diploması aldım.

* Türkiye'de plastik makyajı uygulayacak çok fazla alan yok çünkü bu işin maliyeti çok yüksek. Ben yaptığım işleri Çin'e yolluyorum çünkü bizde işçilik ucuz. Bazen kendimi değirmene savaş açmış Don Kişot gibi hissediyorum.

*
Önceki mesleğim sanayicilikti ve o zaman da binaların dışını güzelleştiriyordum. Ancak, hayatımda yeni bir sayfa açmam gerektiğine karar verdim. Hep şık bir kuaförüm olsun, kadınlara makyaj yapayım diye düşünürdüm. İleri teknikte bir makyajın var olduğunu ve ülkemizde maalesef bu makyajın yapılmadığını Berlin'deki okula gidince öğrendim.

FİLM TEKLİFİ GELMEDİ
* Plastik makyaj sinema dışında defilelerde de kullanılabilir. Mesela kaşları tamamen plastik makyajla kapatıp, kaşın üstünü boyayıp taşlarla süsleyip, kirpiklerle renklendirebiliriz. Fazla detaylı olmayan bir uygulama en fazla bir saat sürüyor.

*
Dizilerde bu makyaj çok fazla kullanılmıyor. Galiba yapımcılar Türkiye'de böyle bir
uygulamanın olduğunu duymadı ki; henüz bana bir sinema projesi de gelmedi. Ben genelde özel işlerde çalıştım. Aslında yurtdışındaki makyajları takip edip, trendleri izlersek; herkes kendi bakışıyla bir şeyler ortaya koyabilir.
Haberin fotoğrafları