kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Morgan Stanley: Güçlü döviz rezervi Türkiye'yi korur

Yeni Haber
Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, küresel bir likidite krizinin Türkiye'yi de etkileyeceğini belirtirken, güçlü ekonomik temeller ve güçlü döviz rezervinin, Türkiye'yi ekonomik şoklara karşı koruyacağı tespitinde bulundu.

Morgan Stanley tarafından hazırlanan analizde, küresel piyasalarda, likidite hareketlerine bağlı çalkantıların, Türkiye gibi yükselen piyasaları olumsuz etkilediği belirtilirken, bu sermaye hareketlerinin, Türkiye'nin para politikasını da etkileyeceği kaydedildi.

Türkiye'nin, küresel entegrasyon sürecinde, son yıllardaki sermaye hareketlerinin nimetlerinden faydalandığı belirtilirken, bu süreçte, Merkez Bankasının, küresel piyasalardan bağımsız bir hareket imkanının sınırlandığı vurgulandı.

Analizde, Merkez Bankasının da, bir yandan sermaye hareketleri, bir yandan da enflasyonla mücadele çerçevesindeki para politikası ve faiz politikasını şekillendirmek zorunda kalacağı kaydedildi.Analizde, Türkiye'deki yabancı varlığının ağırlığına dikkat çekilirken, menkul kıymetler piyasasındaki yabancı varlığının yüzde 70 düzeyinde olduğu, 45 milyar YTL'lik iç borçlanma enstrümanının da yabancı yatırımcıların elinde olduğu ifade edildi.

TÜRKİYE'DEKİ GÜÇLÜ DÖVİZ MEVDUATI...

Morgan Stanley'in analizinde, düşük faiz getiren bir para biriminden borçlanıp krediyi yüksek faiz getiren bir para birimine yatırmak anlamına gelen ''Carry Trade''in olumsuz etkisine rağmen, geçen yıl 60 milyar dolar düzeyindeyken, bu yıl 90 milyar dolar düzeyine çıkan Türkiye'de yerleşiklerin ABD Doları cinsinden mevduatının, Türkiye'yi ekonomik şoklara karşı çok önemli ''yastık'' vazifesi gördüğü vurgulandı.

(AA)