kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kriz bu kez Asya'dan geldi Türkiye kayıpta lider oldu

Likidite krizi dün iki Japon bankasının zarar ettiğini açıklaması ve carry trade'in çözülmesiyle Asya kıtasına sıçradı. Avrupa borsaları ortalama % 1 düştü, İMKB % 4.3 değer kaybıyla açık ara önde..
Global likidite ve kredi sorunlarının yayılmaya başlaması dün başta Asya borsaları olmak üzere dünya borsalarını sarstı. Kredi krizine yönelik endişelerin Asya kıtasına sıçraması ve Japonya'nın en büyük bankaları olan Mitsubishi UFJ ve Sumitomo Mitsui'nin ABD'de subprime mortgage kredilerinde kayıplar verdiğini açıklaması ile Japon Nikkei Endeksi dün yüzde 2.2 düştü. Japonya'nın en büyük bankası konumunda olan Mitsubishi UFJ hisseleri dün yüzde 5.3 değer kaybederken, Japon bankacılık sektörünün üç numaralı oyuncusu Sumitomo Mitsui ise yüzde 5.9 düşerek son 2 yılın en en düşük seviyesine geriledi. Çinli Hang Seng yüzde 2.9 düşerken, Güney Koreli Kospi Endeksi ise yüzde 1.70 oranında değer kaybetti. Japon Yen'i ile fonlama maliyetlerinin yükselmesi ile carry trade işlemlerinin çözülmesi de Asya borsalarındaki sert düşüşlerin nedenleri arasında yer alıyor.

ABD YİNE ENDİŞELENDİRDİ
Avrupa borsaları da güne yüzde 1'e varan kayıplar ile başladı. ABD'nin en büyük mortgage kredisi sağlayan kuruluşlarından Countrywide'ı 'iflas edebilir' endişesiyle satılacak hisseler arasına alan Merrill Lynch, Countrywide hisselerinin yüzde 18 çakılmasına neden oldu. ABD borsaları dün kredi krizinin derinleştiği endişesiyle yüzde 1'i aşan kayıplar verdi. Dow Jones Endeksi 13 binde tutunamadı ve yüzde 1.29 düşerek son dört ayın en düşük düzeyi olan 12 bin 861puana kadar geriledi. Asya'dan yayılan son satış dalgası en çok gelişmekte olan ülkeleri etkiledi. İMKB 100 Endeksi dün yüzde 4.3 düşerek, dalgalanmadan en çok yara alan borsa oldu. Borsa dün 2 bin 166 puan ve yüzde 4.34 düşerek, 47 bin 714 puana geriledi. Borsada toplam işlem hacmi 1 milyar 66 milyon YTL olarak gerçekleşti. AKP'nin tek parti hükümeti çıkmasıyla 55 bin puanı aşarak rekorlar kıran İMKB 100 Endeksi'nin 23 Temmuz - 15 Ağustos tarihleri arasında toplam değer kaybı ise yüzde 14.2'ye yükseldi. Brezilya'nın Bovespa Endeksi de aynı dönemde yüzde 12.6 düşerken, Arjantinli Merval Endeksi en çok kayıp veren borsalar arasında yer aldı. Dolar ise dün global piyasalardaki zayıflama sonrasında 1.34 YTL'ye yükseldi.

FAİZ % 18.21'E FIRLADI
Doların bir günlük artışı yüzde 2.5 oldu. Dolar dün 1.3363 - 1.3427 YTL bandında hareket etti. YTL seçimlerden bu yana dolar karşısında yüzde 14 geriledi. Faizi de küresel piyasalardaki kredi sarsıntısından olumsuz etkilendi. Bono faizleri dün yüzde 18.21'e tırmandı.
Haberin fotoğrafları