kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Siyah alışveriş poşetleri belediyenin kara listesinde

Çukurova Üniversitesi'nin araştırması, siyah alışveriş poşetlerini yasaklattı. Kanserojen olduğu gerekçesiyle bu poşetleri ilk kara listeye alan, İstanbul Büyükçekmece Belediyesi oldu..
İLİŞKİLİ HABERLER
Siyah alışveriş poşetleri belediyenin kara listesinde
İstanbul Büyükçekmece Belediyesi pazar alışverişlerinde kullanılan siyah poşetleri kanserojen olduğu gerekçesiyle yasakladı. Esnafa 10 gün süre tanıyan belediye yasağa uymayana, para ve dükkân kapatmaya varan cezalar kesecek. Belediye, siyah poşetleri geçtiğimiz hafta yayınlanan Çukurova Üniversitesi kaynaklı bir araştırmadan sonra 'kara liste'ye aldı. Özellikle semt pazarlarında sebze-meyve konulan poşetlerle ilgili önce zabıta ekipleri esnafı bilgilendirme turlarına çıktı. Ekipler semt pazarlarında tek tek esnafı dolaşıp gördükleri siyah poşetlere el koyarken, alışveriş yapan vatandaşlar da bu sürece dahil oldu.

ÇÖP POŞETİ YAPIN
Çukurova Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde yapılan araştırma sonuçlarına göre çöpten toplanan plastiklerin eritilmesiyle elde edilen siyah pazar poşetlerinin gıda maddeleriyle temas etmesi sakıncalı. Merkez Müdürü Prof. Zeliha Hunay Evliya, bunların içinde sebze-meyve ya da başka gıda maddelerinin taşınmasının gıda maddeleri tüzüğüne de uygun olmadığını belirterek, "Dikkatli bakarsanız homojen bir yapıları yoktur. Ve kötü kokarlar. Sadece bu bile hiç hijyenik olmadıklarının bir göstergesi" dedi. Evliya, en az 10 yıl önce yapılan bir araştırmanın, yıllar geçtikten sonra bu kadar olumlu tepki bulmasından da çok mutlu olduğunu belirterek şunları anlattı: "En az 10-15 yıl önce Adana'da bir öğrencimin mezuniyet teziydi bu. Plastik poşetler nasıl üretiliyor, hangi atıklardan geri kazanılıyor, görmek istemiştik. Geçenlerde Anadolu Ajansı beni aradığında sözettim ve bir anda böyle bir ilgi görünce çok mutlu oldum. Bu plastikler çöpten toplanıyor, küçük parçalara ayrılıp eritiliyor. Bunlardan ancak çöp poşeti olur. Sadece şeffaf olanları kullanılmalı. Bakın büyük market torbalarına, boyalı kısmı bile dışarıdadır."