kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Çevreye uyumlu" olduğu için çökmüş

Yeni Haber
Çin'de en az 41 kişiye mezar olan köprünün 'çevreye uyumlu olması' için, inşa sırasında kullanılan taşların çelik yerine betonla kaplandığı bildirildi...
Çin Günlüğü gazetesinin haberinde, köprünün neden çöktüğünün henüz tam olarak aydınlatılamadığı, bununla birlikte çevreye uyumlu olmadığı için çelik kullanılmadığı ifade edildi. Köprünün bu nedenle zayıf kaldığı belirtilen haberde, yapımında beton ve taş kullanıldığı için köprünün dizaynı ve kalitesinde kusur oluştuğu kaydedildi.

Pekin Haberleri gazetesi de, köprünün kopan bölümünde kırılmış taşların göründüğünü, bunların net kırıklar olduğunu, bunun da köprünün ne kadar kalitesiz olduğunu gösterdiğini bildirdi.

KÖPRÜDEKİ TAŞLAR RASTGELE DOLDURULMUŞ

Konuyla ilgi birçok haber yapan yerel yayın organları ve internetteki haber portalları, köprü inşaatı esnasında malzemeden çalındığı konusunda hemfikir. Olaydan sağ olarak kurtulmayı başaran bir işçi, gazetecilere yaptığı açıklamada köprünün içini doldurmakta kullanılan taşların aynı büyüklükte kesilmeden ya da hiçbir ayarlama yapılmadan rasgele doldurulduğunu söyledi. İşçi, her kalıbı suladıklarında ya da yağmur yağdığında, suların 1 metre kalınlığındaki betondan geçip aşağıya aktığını söyleyerek olayın vahametini gözler önüne serdi. Wang adlı bir mühendis de köprüyü incelediğini ve olayın 'klasik bir malzemeden çalma' durumu olduğunu söyledi.

Yetkililer, kurtarma çalışmalarının 1500 askerle devam etiğini, köprünün proje müdürü ile proje danışmanının tutuklandığı aktardı.

Hunan eyaletindeki Tuo nehri üzerinde bulunan köprü, pazartesi günü işçilerin çelik iskeleyi sökmesi esnasında çökmüştü. Fenghuang kasabasındaki kazada kurtulan 86 kişiden 22'sinin yaralandığı belirtilirken, bunlardan 5'inin durumun ağır olduğu kaydedildi. Yetkililer, 328 metre uzunluğunda, 42 metre yüksekliğindeki köprünün çökmesi esnasında 123 işçinin olay yerinde bulunduğunun tahmin edildiğini açıkladı. Facia nedeniyle Fenghuang-Daxing otobanı ulaşıma kapanmış ve 700 bin kişiye 2 gün su verilememişti.