kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İran ordusunu terörist ilan etti

İran'da 1979 yılından beri İslam devrimini korumakla görevli Devrim Muhafızları askeri birliği, çok yakında ABD'nin küresel terör örgütleri listesinde yer alacak. Beyaz Saray nükleer programını durdurması konusunda baskı yaptığı, Irak ve Afganistan'daki terör hareketlerine destek vermekle suçladığı İran'la siyasi gerilimi daha da tırmandıracak bu adımla ilgili haftalardır görüşmeler yapıyor.

BM toplantısına yetişecek
Amerikan Washington Post gazetesine konuşan kaynaklara göre bu kararla Devrim Muhafızları ile ticari veya askeri alanda işbirliği içinde olan tüm kuruluşlar, kişiler ve gruplar tespit edilecek, teröre destekle suçlanacak ve ülkedeki tüm mal varlıklarına el konulabilecek. Peki ilk kez bir devlete bağlı bir askeri gücü "terör listesine" sokacak bu adım resmi olarak ne zaman atılacak? Plana yakın kaynaklar, Bush yönetiminin gelecek ay yapılacak BM genel toplantısı öncesi bu hamleyi yaparak İran'a izolasyon konusunda yaptığı baskıları daha da artırmak niyetinde olduğunu söylüyor. Ancak Bush yönetimi 125 bin kişilik dev gücün tümüyle mi yoksa sadece Irak ve Afganistan'daki silahlı gruplara destekle suçladığı askeri bir kanadı olan Kudüs Gücü ile mi ilişkileri keseceğini henüz belirlemedi.

Her ihalede onlar var
Dış İlişkiler Konseyi'den Ray Takeyh ise "Devrim muhafızları'nın telekomünikasyondan, ilaç sektörüne, boru hatlarından yeni yapılan İmam Hamaney Havaalanı'na kadar tüm ihalelerde parmakları var. Çin'deki bazı şirketlerle nükleer teknoloji alanında bağlantılar kuruyorlar" şeklinde konuştu. ABD BM'yi İran konusunda pasif kalmakla suçluyor. İran lideri Ahmedinecad ise ABD'nin izolasyon çabalarına geçen hafta bölge ülke liderleriyle kurduğu samimi temaslarla cevap verdi.
Haberin fotoğrafları