kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Hükümeti, önce memur sonra THY terletecek

Hükümeti, bugün kritik iki görüşme bekliyor. 1.6 milyon memurun zammı için sendikalarla masaya oturacak olan hükümet, THY grevini durdurmak için Hava-İş ve THY yönetimini uzlaştırmaya çalışacak..
Hükümeti, zorlu bir görüşme maratonu bekliyor. Gün boyunca memurlara maaş pazarlığı yapacak olan hükümet ayrıca havadaki grevi durdurmak için de THY yönetimi ve Hava-İş Sendikası'yla bir araya gelecek. 1.6 milyon memurun merakla beklediği toplu görüşmeler bugün başlıyor. Görüşmelerde ana madde "memura zam" olsa da sendikaların talepleri arasında ilginç başlıklar yer alıyor. Bunlar arasında, TSK'ya din subayı alınmasından Diyanete televizyon kurma iznine, su tazminatından çalışmayan eşe ücret ödenmesine kadar bir dizi talep bulunuyor. Toplu görüşmeler en fazla üyeye sahip olması nedeniyle Kamu-Sen başkanlığında yürütülecek. KESK ve Memur-Sen temsilcileri de katılacak. Görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, ücretler, zam ile tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, yardımları kapsayacak.

KAMU SEN % 34.5 İSTİYOR
Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, dün yaptığı açıklamada kamuda çalışan en düşük işçi ücretine yüzde 34.5 zam yapıldığını, en düşük dereceli memur maaşına yüzde 36.5 zam talep edeceklerini söyledi. Akyıldız, kamu görevlilerine iki dilim halinde yaklaşık yüzde 15, yıllık yüzde 10 zam istediklerini belirtti. Bu kapsamda en düşük dereceli memur maaşının bugünkü yoksulluk sınırı olan bin 130 YTL'ye çekilmesi, üstüne de enflasyon ve refah payı eklenmesi öngörülüyor. Memurlarla Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin başkanlığında yapılacak görüşmeler dışında hükümet, bugün bir de THY grevini durdurmak için de önemli bir görüşme yapacak. Önceki gün Bakanlar Kurulu'nda aldığı kararla THY'de sorunları çözmek için devreye giren hükümet bu konuda Mehmet Ali Şahin dışında Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Çalışma Bakanı Murat Başesgioğlu'ndan oluşan komisyon kurmuştu. Taraflar bugün saat 14.00'te Çalışma Bakanlığı'nda bir araya gelecek. Temmuzda Hava-İş'in grev kararının ardından THY grevi oylamaya götürmüştü. 6-9 Ağustos arasında yapılan oylamada yaklaşık 12 bin çalışanın çoğunluğu greve 'evet' demişti.