kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Ağustos 2007, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İçeriden dışarıdan yüzü Gül'medi

Merkez bankalarının müdahalesinin ardından önceki gün toparlanan dünya borsaları yeniden düşmeye başladı Global dalganın etkisindeki İMKB, Gül'ün adaylığı ile diğer Avrupa borsalarına oranla yüzde 0.5 daha fazla değer yitirdi ..
İLİŞKİLİ HABERLER
İçeriden dışarıdan yüzü Gül'medi
Global piyasalardaki dalgalanmanın merkez bankalarının likidite enjeksiyonu ile önceki gün artıya geçen piyasalar, Avrupa borsalarının yeniden düşmeye başlaması ve Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanı adayı olarak ortaya çıkmasıyla bir kez daha endişelendi. Dün güne yüzde 2 civarında kayıpla başlayan borsa gün sonunda ABD vadeli borsalarının artı seyretmesi ve Avrupa borsalarının toparlanmasıyla yüzde 0.78 kayıpla ve 49 bin 880 puandan kapandı. Faiz 17.82 oldu. Dolar yüzde 1 değer kazanarak 1.31 YTL'ye çıktı. Avrupa borsaları ise ortalama yüzde 0.2 civarında geriledi. Böylece içeride Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanlığı ile yaşanması muhtemel bir gerilemeden korkan piyasalar İMKB'yi Avrupa borsalarından yüzde 0.5 daha fazla düşürmüş oldu.

BANKA HİSSELERİ ÇAKILDI
Avrupa borsaları dün de likidite sorununa dönüşen dalgalanma ile güne ekside başladı. Açılışta ortalam yüzde 1'e yakın kayıplar veren Avrupa borsaları daha sonra Avrupa Merkez Bankası'nın piyasalara 7.7 milyar Euro daha aktarmasıyla kayıplarını azalttı. Londra'da işlem gören FTSE 100 Endeksi dün yüzde yüzde 0.14 düşerken, Paris Borsası yüzde 0.30, Frankfurt Borsası ise yüzde 0.10 geriledi. Avrupa borsalarının düşüşünde banka ve finans kuruluşlarının hisseleri başı çekti. İsviçreli UBS dün dalgalanmanın sürmesi halinde yatırım bankacılığı yapan iştirakinin büyük zarar göreceğini açıklamasıyla yüzde 3.5 çakıldı. Gelen açıklamanın ardından Credit Suisse yüzde 2.4, Deutsche Bank yüzde 2.2 ve Fransız BNP Paribas hisseleri ise yüzde 2.4 değer kaybetti. İspanyol bankası Santander de ABD'de bulunan finansal iştiraki Drive Financial'ın kredi sorunlarından etkilenen piyasalarda 3 milyar dolarlık kredisi olduğunu açıkladı.

CİTİ'NİN ZARARI 3 MİLYAR $
Dalganın finans kuruluşlarına etkisine yönelik rakamlar da yavaş yavaş gelmeye başladı. ABD'nin aktiflere göre en büyük finans kuruluşu Citigroup'un global kredi pazarında yaşanan sorunlar nedeniyle üçüncü çeyrekte 3 milyar dolar zazr edebileceği bildirildi. Sanford C. Berstein analistlerine göre, New York merkezli banka 30 Eylül'de bitecek olan üçüncü çeyrekte küresel piyasaları etkisi altına alan dalgalanmada firmalara sağladığı kredilerden 1.5 milyar dolar, dar gelirlilere yönelik mortgage kredilerinden (subprime mortgage ) ise 500 milyon ile 1 milyar dolar arasında zarar edecek.