kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

'Açık var' diye duydular Almanya'ya binden fazla tabut yapıp gönderdiler

Almanya'da tabut açığı bulunduğunu öğrenerek 2003 yılında örnek getirttiği tabutların imalatına başlayan Tosyalı 3 kardeş, bini aşkın tabut ihraç etti..
Hani bir yarışma yapsaydık, girişimci zekâsına ödül verseydik adaylardan biri mutlaka Tosya'dan Yamak kardeşler olurdu. Mühendisler A.Ş.'nin sahibi İlhan, Ahmet ve Nusret Yamak adlı 3 kardeşten bahsediyorum. Nusret Yamak anlatıyor: "4 yıl önce 'Almanya'da tabut açığı var' diye duyduk. AB ülkelerinin tüm tabut ihtiyacını da Almanya karşılıyordu. Baktık işin devamlılığı ve fiyatı iyi, yapan firma da az, Almanya'da yaşayan, cenaze levazımatını bilen bir Türk'le temas kurduk. Model istedik. 4 tabut geldi. Yapılabilirliğini belirlemek için parçalara ayırdık. 8 değişik kesim vardı. İnceledik. Bazı parçaları yeniden dizayn ettik. 4 modelin imalatına başladık. Hiç denenmemiş yeşil, sarı gibi değişik renk ve ağaç alternatifleriyle tabut yaptık. Meşeden yapılan pahalı, kavaktan, çamdan yapılan ise ucuz. Cesedi yakan, çamdan istiyor. Tabutla gömülenlerin yakınları ise, toprak altında da uzun süre dayanabildiği için meşe istiyor. Ortalama bir tabut 150-160 Euro idi."

ALMANLAR PANİĞE KAPILDI
Almanya'daki bağlantıları, katalog oluşturur, perakende cenaze işleri yapanları dolaşır. Ve tek tek siparişler başlar. Depo kiralanır. 152 adet tabut alan TIR'larla Almanya'ya tabut sevkıyatı başlar. Bini aşkın tabut gönderilir. Ülkesinde Türk yapımı tabutları gören 2 Alman firmasının sahipleri paniğe kapılır, apar topar Türkiye'ye gelir. 'Siz Almanya pazarına girmeyin, bütün ürünlerinizi biz alalım' teklifinde bulunurlar. Ayda 6-7 bin tabut istenir. Tabuttan başka tahtadan hac ve 'urne' adı verilen kül kapları talebi de ortaya çıkar. Tabut işi gelişmektedir ancak yurtiçi siparişleri de artmıştır. Karar verme aşamasına gelinir. Yılda 50 bin adet kapı imal eden şirkette kardeşler tabut işinden çıkma kararı alır. Nusret Yamak, 'Tabut işini 1 yıl yaptık. Çok talep vardı. Hatta Almanya'dan bahçe mobilyaları yapımı için teklif aldık. Elimizdeki tabutlar da, Türkiye'de ölen hıristiyanlar için talep edilen tabutlarla bitti. Halen talep alıyoruz. Bir trafik kazasında turist ölse, bizi arıyorlar. Belediyelerden tabut ihalelerine de girmemiz için teklif aldık" dedi.