kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Ağustos 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

327 milyar dolarlık suni teneffüs

Dalgalanmaya neden olan likidite krizi, merkez bankalarının piyasalara dün de 72 milyar dolar akıtmasıyla durulabildi. Dünya borsaları sert düşüşlerden sonra kendine geldi, İMKB yüzde 2.2 yükseldi..
Geçtiğimiz hafta uluslararası piyasalardaki likidite sorununu çözmek için piyasalara 284.7 milyar dolar enjekte eden Merkez Bankaları, dün de müdahalelerini sürdürdü. Avrupa Merkez Bankası (ECB) pazartesi günü 65 milyar dolarlık nakit pompalarken, Asya Merkez Bankaları da piyasaları sakinleştirmek için bir takım önlemler aldı. Japonya Merkez Bankası dün 5.1 milyar dolarlık nakit aktarımı yaparken, Güney Kore Merkez Bankası ise olağanüstü hal fonlarını arz etmeye hazırlanıyor. Fed ise ABD'de piyasaların açılmasıyla birlikte 2 milyar dolar daha verdiğini bildirdi. Merkez Bankaları'nın likidite sorununa müdahale etmesiyle başta Asya olmak üzere Avrupa borsaları haftaya yükselişle başladı. Amerikan vadeli işlemler borsası da gelişmelere paralel olarak temmuz ayında perakende satışlarının yüzde 0.3 oranında artığının açıklanmasıyla yükseldi. Dow Jones Endeksi açılışın ilk dakikalarında yüzde 0.5 yükseldi. Piyasalara 3 günde 325 milyar dolar nakit aktaran Merkez Bankaları böylece kredi pazarı ve likidite sorununa ilişkin dalgalanmanın önüne geçti. Morgan Stanley Avrupa hisselerinin ağırlığını artırarak overweight'e yükseltti. Yatırımcılar geçen hafta yaşanan yoğun satış baskısından kurtularak yeniden hisse senetleri piyasasına dönüş yaptı.

LONDRA BORSASI % 2.5 YÜKSELDİ
Üç günlük düşüşe dur diyen Avrupa ve Asya borsaları dün sarsıntının hasarlarını sararak haftaya değer kazanararak başlarken, Londra'da işlem gören FTSE 100 Endeksi dün yüzde 2.5 yükseldi. Frankfurt Borsası yüzde 1.7 değer kazanırken, Paris Borsası ise yüzde 2.2 yükseldi. Japon Nikkei Endeksi yüzde 0.21, Güney Koreli Kospi Endeksi ise yüzde 1.1 ve Çinli Shenzhen ise yüzde 1.4 yükseldi.

DOLAR 1.29 YTL'YE GERİLEDİ
İMKB 100 Endeksi ise dün yurtdışı gelişmelere paralel olarak haftaya yükselişle başladı. Borsa kredi pazarına ilişkin kaygıların hafiflemesiyle dün yüzde 2.2 yükseldi. Endeks dün bin 86 puan değer kazanarak 50 bin 272 puana yükselirken, geçtiğimiz hafta son işlem gününde 1.30 YTL'ye kadar yükselen dolar ise 1.29 YTL'ye geriledi. Dolar dün serbes piyasada 1.2918- 1.3142 YTL bandında hareket etti. 6 Mayıs 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin faizi ise yatay seyrini korudu ve dünü yüzde 17.62'den kapattı. Bu arada yabancı yatırımcıların İMKB'deki net alımları temmuz ayında, hazirana göre yaklaşık yüzde 600 artışla 432.8 milyon dolar oldu. Yabancılar haziranda 61.9 milyon dolarlık alım yapmışlardı.
Haberin fotoğrafları