kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

YSK Başkanı: Seçim sonuçları değiştirilseydi partiler ortalığı yıkardı

Yeni Haber
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Muammer Aydın, 22 Temmuz tarihinde yapılan Milletvekili Genel Seçimleri sonuçlarına bilgisayar ortamında müdahale edildiği iddiaları üzerine bir basın toplantısı düzenledi.

YSK binasındaki toplantıda konuşan Aydın, "Elinde belgesi olan getirsin. Biz araştıralım. Oturduğu yerden teori üretenler seçim sonuçlarına gölge düşürmesin. Haksız bir suçlamayla karşı karşıyayız. Bilgisayardan anlayanlar sonuçların değiştirilmeyeceğini bilir. Eğer öyle olsaydı partiler ortalığı yıkardı" diye konuştu.

Seçim sonuçlarına müdahale edilmiş olmasının imkansız olduğunu örneklerle anlatan Aydın, sandık kurullarında siyasi parti temsilcilerinin de bulunduğunu ve her tutanağa imza attığını kaydederek şunları söyledi:

"Sonuç tutanaklarını görevli 6 kişi imzalar. İlçe seçim kuruluna tutanakla teslim eder. Tutanaklar ilçe seçim kuruluna iletilir. İmzaların tam olup olmadığı kontrol edilir. Seçim sonucunu girecek görevliler, kendilerine verilen şifre ile sonuçları bilgisayara girerler. Tutanak da yer alan sonuçlar ile bilgisayara girilen sonuçların örtüşüp örtüşmediği kontrol edilir. Bu sonuçlar da siyasi partilere verilir"

SEÇSİS de seçim sonuçlarının hem internet ortamında hem de İntranet ortamında bilgisayara aktarılabileceğini belirten Aydın, sonuçların dahili hat olan İntranet ile kendilerine geldiğini vurguladı.

İç sistemlerine dışardan müdahale edilmesinin imkansız olduğunu kaydeden Aydın, seçimlerin şeffaf ve dürüst bir şekilde sonuçlandığını belirtti.

42 milyon 792 bin 303 kayıtlı seçmenin 35 milyon 49 bininin oyunun geçerli olduğunu ve seçime katılma oranının yüzde 84 olduğunu hatırlatan Aydın, 22 Ekim tarihinde yapılacak halk oylamasında seçmen kaydı bulunmayanların kendilerine başvurmasını istedi.

1,5 MİLYON SEÇMENİN TC KİMLİK NUMARASI YOK

YSK Başkanı Aydın, 1,5 milyon seçmenin TC kimlik numarasına ulaşamadıklarını belirterek, "TC kimlik numarası olmayanlar seçmen kütüğüne yazılamayacak. Bu nedenle TCK kimlik numarası olmayanların biran evvel numaralarını almaları gerekiyor."diye konuştu.

PARMAK YOKSA BOYUN BOYANIR

YSK Başkanı Aydın, referandum süresine kadar parmağındaki boyası çıkmayan seçmenlere ilişkin nasıl bir önlem alacakları şeklindeki soruya, "Başka parmak var. Veya yasada boynun boyanacağı yazıyor" yanıtını verdi. ANKA'ya kendi parmağındaki boyayı alkollü mendil ile çıkardığını söyleyen Aydın, "Parmak boyamak çağdışı bir uygulama Boyama işi yasada olduğu için yapıyoruz" dedi.

YENİ HÜKÜMET SEÇİM KANUNUNU DEĞİŞTİRMELİ

Yeni kurulacak hükümetin Seçim Kanunu'nu değiştirmesini isteyen Aydın, değiştirilmesi gereken maddeleri şöyle sıraladı: "Yurtdışında bulunan vatandaşlarımızın bulundukları yerden oy kullanmaları sağlanmalı. Gümrük kapılarında sadece siyasi partilere oy verileceği hükmü yer alıyor. Bunun değişitirilip bağımsız adaylara da oy verilebilmesinin önü açılmalı"

SEÇİMLERE 149 TRİLYON HARCANDI

YSK Başkanı Aydın, 22 Temmuz tarihinde yapılan seçimlerde 149 trilyon liranın harcandığını belirterek, referandum için de 103 trilyonluk bütçe ayırdıklarını söyledi.

GEÇİCİ MADDE SORUNUNU MECLİS ÇÖZECEK

YSK Başkanı Aydın, Anayasa değişiklik paketinin geçici 19. maddesinde Cumhurbaşkanlığı seçimine ilişkin yaşanan tartışmalara ilişkin olarak da şunları söyledi: "Bizim görevimiz halk oylamasını yapmak. Referandum sonuçlanıncaya kadar Cumhurbaşkanı seçilirse ne olur? Hukukçular, Cumhurbaşkanlığı seçiminin bitmesi halinde geçici maddenin hükümsüz kalacağını belirtiyor. Bu Meclis'in görevi."

OY PUSULALARI BASILDI

22 Ekim tarihinde yapılıcak olan halk oylamasında kullanılacak oy pusulalarını da basına tanıtan Aydın, kağıtların yarısın beyaz, yarısın da açık kahverengi boyandığını söyledi.

(ANKA)