kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Pavlos Apostolidis

Casus, Yunan istihbaratının başıymış

STELYO BERBERAKİS
STELYO BERBERAKİS
BDDK engeline takılan Abank'ın satışında gerekçe gösterilen 'casus' meğer Yunanistan Gizli Servisi EYP'nin eski başkanı Pavlos Apostolides'miş. 2004'te emekliye ayrılan ajanın Alpha'daki görevi bağımsız yönetim kurulu üyeliği..
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Alternatif Bank'ın (Abank), Yunan Alpha Bank'a (Alfa Bank) satışına izin vermemesi ile ortaya çıkan 'casus' skandalında baş aktörünün 1999-2004 yılları arasında Yunanistan Gizli Servisi'nin (EYP) en tepesinde görev alan Pavlos Apostolides olduğu öğrenildi. Pavlos Apostolides, emekli olduğu tarihten bu yana Yunan Alfa'nın yönetim kurulunda faal olmayan bağımsız üyesi. Yunan Alpha Bank, Alternatifbank ve ALease'in yarısı için 242.3 milyon dolar ödeyecek ve gruba yüzde 50-50 ortak olacaktı. Ancak bu anlaşma Mill İstihbarat Teşkilatı'nın 1.5 ay önce BDDK'ya gönderdiği yazı ile engellenmiş oldu. BDDK bu uyarı yazısını dikkate alarak, Alfa'nın Abank'a ortaklığını 5411 sayılı Bankalar Kanunu'nun 'casuslar banka kurucusu ve yöneticisi olamaz' diyen 8'inci maddesindeki (d) bendine dayandırarak izin vermedi.

APO OLAYI SONRASI BAŞA GEÇTİ
Peki Anadolu Grubu'nun Abank'ı satışında işin suya düşmesine neden olan ajan Apostolidis kim? Yunan Dışişleri'nin en başarılı diplomatları arasında gösterilen Apostolides'in Türkçe bildiği belirtiliyor. Apostolides, 1999 yılı başında yaşanan terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın Yunanistan'a getirilmesi ve sonrasında Kenya'daki Yunanistan Büyükelçiliği'nde saklanması sonrası dönemin Başbakanı Kostas Simitis tarafından EYP Başkanlığı'na atanmıştı. EYP'nin ilk sivil kökenli başkanı olan Apostolides, daha önce Yunanistan'ın Kıbrıs Rum Kesimi Büyükelçisi, Brüksel'de AB Daimi Temsilcisi ve Dışişleri Bakanlığı Genel Sekreteri olarak görev yapmıştı. EYP Başkanlığı görevini 2004 yılı Kasım ayına kadar yürüten Apostolides, daha sonra emekliye ayrılarak halen görev yaptığı Alphabank'a geçmişti. 1964 yılı sonrasında Papandreu dönemi ile birlikte provakatif ajan olarak öğrenci hareketlerini örgütleyen Apostolides'in 1970'li yıllarda ise askeri rejime karşı yapılanmalar ve eylemler içinde olduğu belirtiliyor. Ancak Apostolides'in Türk Dışişleri Bakanlığı çevrelerinde "dosyalarına hâkim, ılımlı ve kibar bir diplomat" olarak tanındığı bildiriliyor. Apostolides'in üyelik statüsünde ayrıca Uluslararası İlişkiler ve Milli Eğitim Bakanı Danışmanı Prof. Thanos Veremis (Yunan ilk okul tarih kitaplarındaki nefret ve kin uyandıran bölümlerin çıkartılmasında başrol oynadı) ve Nestle fabrikası sahibi Evangelos Kaloussis ve Paralos Maritme denizcilik şirketi sahibi Yannis Lias'ın adlı kişiler bulunuyor.
Haberin fotoğrafları