kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
Prof. Dr. AYDIN AYAYDIN

Yabancı fonlar ülkemizde yatırım için sırada

Gelişmekte olan ülkeler arasında son yıllarda yıldızı parlayan bir ülke olan Türkiye, yabancı yatırım fonlarının gözdesi olmaya devam ediyor. Özelleştirme tam gaz giderken yurtdışındaki yatırım fonları ve uluslararası finans kuruluşları da ülkemizdeki özel sektöre ait firmalara ortak olmak için birbirleriyle yarışmaya başladı.
İşletme sermayesinde yeterli birikimi olmayan firmalar arzu edilen seviyede büyümeyi gerçekleştiremiyor . Türkiye'yi büyümeye aday gören uluslararası fonlar, bunu fırsat bilerek Türk şirketlerine ortak olup, şirketleri birkaç yıl içinde yurt içinde ve dışında arzu edilen büyüklüğe ulaştırdıktan sonra hisselerini daha yüksek bir fiyatla satıp çıkmayı hedefliyor.
Ülkemize son 1-2 yıl içinde bu yöntemle gelip yatırım yapan uluslararası girişim sermayesi fonların başında Citi Group bünyesindeki CVCI ( Citi Venture Capital International ) geliyor. Son aylarda işaleminde Citi Group'a ait CVCI'nın adını sık duymaya başladım. Türkiye'de yıldızı parlayan şirketlerden hangisi ile görüşsem ortaklık için CVCI ile görüştüğünü duyuyorum. Geçen akşam CVCI'nin gelişen Avrupa, Ortadoğu ve Afrika direktörü Sunil Nair ve yardımcısı Gonca Artunkal ile bir araya gelerek Türkiye pazarına bu denli arzulu girişlerinin nedeni ve Türkiye ile ilgili hedefleri konusunda bilgi almaya çalıştım.
CVCI Avrupa Direktörü Sunil Nair "Gelişmekte olan piyasalarda girişim sermayesine yatırım yapıyoruz ve Türkiye de ilgi alanımız içinde. Yatırım faaliyetlerini 4 ofiste yürütüyoruz. Latin Amerika'daki yatırımlar için New York ofisi, Hindistan için Bombay ve Delhi ofisleri, Çin ve Güney Asya yatırımları için Hong Kong ofisi, Türkiye'nin de içinde yer aldığı Avrupa, Ortadoğu ve Afrika yatırımları için de Londra ofisimiz var" dedi.

Citi Group çok arzulu
Nair'i Türk şirketlerine ortak olma konusunda çok arzulu olduğunu gördüm . Türkiye'deki yatırımlarını şirketlerin yüzde 100'ünü veya azınlık sermayesi olarak şirketlere katıldıklarını, bu çerçevede ülkemizde iki ayrı yatırım yaptıklarını öğreniyorum. Biofarma şirketinin tamamı ile Boyner-Beymen ortaklığında azınlık sermayesi olarak iştirakleri gerçekleşmiş. Beymen'in yüzde 50'si ile halka açık olan Boyne r'in yüzde 30.08 hissesini satın almış.
Türkiye'ye yatırım yapmak için iştahlı gördüğüm Sunil Nair ; "Dünyadaki tüm yatırımlarda aynı kriteri uyguluyoruz . Öncelikli hedefimiz iyi yönetilen şirketlerde azınlık sermayesi ile ortak olup yerli ortaklarımızla şirketi büyütmek ve daha sonra diğer girişim sermayesi fonları gibi 5 yıl yatırımı gerçekleştirip hisselerimizi satıp çıkmak istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Biz kuşkuluyuz ama...
CVCI fonunun ülkemizde yatırım yapan diğer girişim sermayesi fonlardan farkı, gelişmekte olan ülke ve şirketlere sermaye girişi yapması. Daha ziyade şirketlere azınlık ortak olarak değer katıp güçlendiriyor ve daha sonra çıkıyor. Sunil Nair'e sordum; " Şu anda ortak olmak için görüştüğünüz gruplar var mı" diye. Aldığım cevap çok netti: "Türkiye bizim için iyi bir pazar. Türkiye'nin geleceğine güveniyor ve yatırım yapıyoruz. Şu an Türkiye'de bir çok fırsat üzerinde çalışıyoruz. Bunların gerçekleşmemesi için hiçbir neden yok."
Biz ülkemizin geleceği için hâlâ kuşkuluyken Citi Group gibi dünyanın en önemli finans kuruluşları ülkemizde yatırım yapmak için fırsat kolluyor. Ülkemize güvenelim ve yabancı ortaklığı için de hiç çekinmeden küresel sermaye ile büyümeye hazırlıklı olalım. Rekabetin koşulu da bu.