kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Dünya basınında Köksal Toptan yorumları

Yeni Haber
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na Köksal Toptan'ın seçilmesi, uluslararası basında da yankı buldu. Dünyanın önde gelen basın kuruluşları, "ılımlı ve laik" Toptan'ın Meclis Başkanı olmasını "Laiklere bir jest" olarak nitelendirdi.

LİBERATİON: "ERDOĞAN'DAN LAİKLERE JEST"

Fransız Liberation gazetesi ise, TBMM başkanlığına "ılımlı", eşi açık olan Köksal Toptan'ın seçilmesi için "Başbakan Erdoğan'ın laiklere yönelik bir barışma jesti" yorumunu yaptı.

Gazete, Toptan'ın, "AKP'nin en sert tenörlerinden biri" olarak adlandırdığı Arınç'ın yerine geçtiğine işaret eden gazete, Arınç'ın, laikliğe yönelik çıkışlarıyla dikkak çektiğini kaydetti. Çevresinin birkaç günden beri Erdoğan'ın Abdullah Gül'ün cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunda "çekinceler"inin olduğunu, Başbakanın, üzerinde uzlaşı sağlanabilecek bir adayı tercih edeceğini söylediğini kaydeden gazete, "Ancak bu, devlet başkanı olarak kendilerinkilerden birini daha kolayca empoze etmeye yönelik klasik bir manevra olabilir" görüşünü dile getirdi.

EL CEZİRE: "TOPTAN'IN ADAYI UZLAŞTIRICI BİR ADIM"

El Cezire kanalı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na Köksal Toptan'ın aday gösterilmesini ve seçilmesini "Türkiye'nin ordu generalleri dahil laik elitler karşısında uzlaştırıcı bir adım" olarak değerlendirdi. Haberde, AKP'nin Toptan ile Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde uzlaşı aradığı kaydedildi. Köksal Toptan'ın, seçilmesi için 367 oy yeterliyken, 550 sandalyeli Meclis'te 450 milletvekilinin oyunu aldığı vurgulandı. Haberde Toptan'ın rakiplerinden Tunca Toskay'ın 74 oy aldığı, Kamer Genç'in ise seçimler öncesinde adaylıktan çekildiği hatırlatıldı. El Cezire, Toptan'ın seçiminin sorunsuz olduğu ancak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde tansiyonun yükselebileceği değerlendirmesi yapıldı.

BBC: "TOPTAN ILIMLI BİR MUHAFAZAKAR"

BBC ise Köksal Toptan'ın, İslami kökenli AKP'nin içinde ılımlı bir muhafazakar olduğunu kaydetti. Pek çok AKP'li vekilin aksine Toptan'ın İslami bir geçmişi olmadığı ve eşinin türban takmadığı vurgulanan haberde, Toptan'ın "laik milletvekillerinden de" büyük destek aldığı ifade edildi.

VOA: "TÜRK PARLAMENTOSU BAŞKAN OLARAK LAİK POLİTİKACIYI SEÇTİ"

Amerika'nın Sesi ise, Türkiye'de oldukça önemli olan Meclis Başkanlığı görevine laik bir politikacının getirildiğini kaydetti. Toptan'ın İslami bir geçmişi olmadığına vurgu yapılan haberde, yeni Meclis Başkanı'nın muhalefet vekillerinden de güçlü bir destek aldığı kaydedildi.

(ANKA)