kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
NAZLI ILICAK

Gordion düğümü

Hükûmetin ve Tayyip Erdoğan'ın politikası, cumhurbaşkanlığına giden süreçte gerginlik yaratmamak. Ama, parti organlarıyla istişare yapılması ve icap ederse muhalefet partileriyle görüşülmesi için, şimdilik aday ismi belirtilmediğinden, ortaya farklı yorumlar da çıkabiliyor. Medyaya Erdoğan ile Gül'ün arasının açık olduğu haberleri yansıyor. Oysa AK Parti Genel Başkanı, "Abdullah Gül'ün vereceği karara saygılıyız" demedi mi?
AK Parti yöneticilerinin önemli bir çoğunluğu, 24 Nisan'da alınan kararın arkasında durulmasını savunuyor. Daha ufak bir bölüm, gerginlik endişesi taşıyor ve Köksal Toptan benzeri bir adayla Çankaya sorununun aşılacağına inanıyor.
Bülent Arınç'ın Meclis Başkanlığı'na adaylıktan vazgeçerken, "Tayyip Erdoğan'a inisiyatif bırakalım, zorluk çıkarmayalım" sözleri, bir çok gazetede Gül'e yönelik bir mesaj gibi takdim edildi. Oysa, aynı basın toplantısında Bülent Arınç, "Tayyip Erdoğan, parti organlarıyla istişareler yaptı; sonra benim de fikrimi aldı ve 24 Nisan'da kararını açıkladı. Abdullah Gül'ü cumhurbaşkanı adayı ilan etti. Bu kararın arkasında durmalıyız" diye konuştu. Ne Arınç, ne de Erdoğan, Gül'e karşı bir tavır içinde. Abdullah Gül de, aday olmayı düşünüyor; vazgeçmedi. Dolayısıyla, Tayyip Erdoğan da, onu desteklemeye devam ediyor.
Daha önceki cumhurbaşkanlığı seçimi sırasında, son güne kadar adayın açıklanması geciktirilmemiş miydi? AK Parti'nin adayı, büyük ihtimalle gene, 10 günlük başvuru süresinin sonlarında belli olacak. O zamana kadar, muhalefet partileriyle de görüş alışverişinde bulunulacak.
Dün, "Tayyip Erdoğan şapkasını alır gider mi?" diye yazarken, benim zihnimde bu sorunun cevabı belliydi: AK Parti liderinin ülkeye pahalıya mal olan vesayet rejimi karşısında eğik duracağını hiç düşünmedim. Türkiye bir dönüm noktasındadır ve bu düğümü Erdoğan çözecektir.
Ufak bir hatırlatma: Frigya ülkesinde, kral Gordios'a ait öküz arabası, bir sütuna karmakarışık sarmaşık yığınıyla bağlı idi. Frigyalılar, bu düğümü çözen kişinin Asya'nın da hâkimi olacağına inanıyordu. Büyük İskender geldi, bir kılıç darbesiyle düğümü çözdü ve gerçekten de, Pers İmparatorluğu'nu ele geçirerek, Makedonya'dan sonra Asya'nın da hâkimi oldu.
Tayyip Erdoğan'ın ve AK Parti'nin siyasi istikbalini Gordion düğümünün kördüğümünçözülmesinde görüyorum.