kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 10 Ağustos 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Küresel piyasalardaki düşüş İMKB'yi dalgalandırdı

Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
Küresel piyasalardaki düşüş İMKB'yi dalgalandırdı
Global likidite krizi endişeleriyle gerileyen dünya borsalarını izleyen İMKB gün içinde 48,573 puana kadar düşmesinin ardından, Fed'in gerektikçe piyasaya likidite sağlamakta olduğu açıklamasıyla gelen kısmi toparlanmayla yüzde 1.58 kayıp ve 49,186.43 puanla kapandı.

Borsada işlem hacmi ise 1.58 milyar YTL ile dünkü 1.98 milyar YTL'ye göre yüzde 20 düştü.

Fransız bankası BNP Paribas'nın ABD yüksek riskli mortgage sektörüne yatırım yapan üç fonunu dün dondurması ve merkez bankalarının yatırımcıları yatıştırmak için önlem almak zorunda kalmalarının ardından uluslararası borsalarda büyük düşüşler İMKB'yi de dalgalandırdı.

ABD vadeli işlemlerinin de düşmesi ve Avrupa borsalarındaki düşüşün yüzde 2'yi aşması üzerine İMKB'de de ikinci seansta satışlar hızlandı ancak Fed'in piyasalarının normal işleyişlerini sürdürmelerini sağlamak için gerektikçe likidite sağlanmakta olduğunu bildirmesinin ardından gelen tepki alımlarıyla hafif toparlamış oldu.

Şeker Yatırım Portföy Yönetim Müdürü Edmon Nergisyan, ikinci seansta hızlanan satışlarla ilgili olarak "Avrupa borsalarında düşüş arttı ve ayrıca döviz piyasası da sabaha göre olumsuz bu İMKB'yi de olumsuz etkiliyor" dedi.

Avrupa çapında önde gelen hisseleri kapsayan FTSEurofirst 300 saat 16:36'da yüzde 2.6 düşüşle 1,486 puandaydı. Dow Jones endeksi de 0.91 aşağıdaydı.

THY HİSSELERİ YÜZDE 6 DÜŞTÜ

THY hisseleri, çalışanlar arasında yapılan grev oylamasında evet sonucunun çıkmasının ardından yüzde 6 düşerek 8.6 YTL'ye geriledi ancak kapanışta kısmen toparlanarak 8.85 YTL ile kaybını yüzde 3.28'e çekti.

Türk Hava Yolları'nda Hava-İş Sendikası'nın grev kararı konusunda yapılan ve dün sona eren oylamada, çalışanların çoğunluğunun greve gidilmesine destek vermesiyle, 60 günlük süre içerisinde 6 gün önceden bildirmek şartıyla grev uygulamasının başlamasının yolu açıldı.

THY'den yapılan açıklamaya göre oylama katılan çalışanların 5,015'i "evet", 4,555'i "hayır" oyu verdi.

Finans Yatırım'ın THY grevi ile ilgili yaptığı değerlendirmede,"Grev fiilen başlarsa, sonucu THY için daha da kötü olabilir. Bir grev olmasını beklemiyoruz ancak fiili uygulamanın ulusal hava yolları şirketinin marka imajı ve pazar konumu açısından çok kötü noktalara ulaşan zararları olacaktır. Bunun yanında, filodaki 98 uçak ve 1.9 milyar dolarlık net borç pozisyonu dikkate alındığında grev uygulamasının THY'ye devasa zararlara yol açabileceğini düşünüyoruz. Bu senaryo içerisinde, şirketin de stratejisini değiştirmesi gerekir ve bu da bizi , piyasa değeri hedeflerimizi revize etmeye yöneltecektir" denildi.

TAHVİL-BONO

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 6 Mayıs 2009 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, dünkü kapanışa göre 0,37 puan artarak yüzde 17,70'e çıktı.Bu tahvilin basit getirisi de yüzde 18,84'ten kapandı.Bu kağıdın dünkü kapanıştaki basit getirisi yüzde 18,43, bileşik
getirisi yüzde 17,33 olmuştu.

KOTASYONLAR

Bankalararası piyasada dolar kotasyonları, alışta en düşük 1,3015 YTL, en yüksek 1,3050 YTL, satışta en düşük 1,3065 YTL, en yüksek 1,3120 YTL seviyesinde işlem gördü.

REPO

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarı'nda 3 günlük işlemler en düşük yüzde 17,50, en yüksek yüzde 17,90 ve ortalama yüzde 17,51'den yapılıyor.


FED'İN LİKİDİTE SAĞLADIĞI AÇIKLAMASIYLA PİYASALAR KISMEN TOPARLANDI

ABD Merkez Bankası (Fed), finans piyasalarının normal işleyişlerini sürdürmelerini sağlamak için gerektikçe likidite sağlanmakta olduğunu bildirdi.

Açıklamanın ardından Avrupa borsaları ve ABD borsa vadeli işlemleri kısmen toparlanırken, daha sonra ABD borsaları yüzde bir civarında düşüşle açıldı.

ABD Hazine tahvillerinin fiyatları da açıklamanın ardından yükselişini sürdürdü.

Fed'in yazılı açıklamasında, "Fed finans piyasalarının normal işleyişini kolaylaştırmak için likidite sağlamaktadır" denildi.

Açıklamada ayrıca, "Fed federal fon piyasasında işlemlerin FOMC'nin hedef oranı olan yüzde 5.25'e yakın olmasını sağlamak için gerektikçe açık piyasa işlemleri üzerinden rezerv sağlayacaktır" ifadesine yer verildi.

AJANSLAR