kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
K. Bekkemellem

'Viking erkeklerini' koruma komisyonu

Norveç'te erkeklerin hem iş hem eğitim hayatında geri planda kalması yüzünden harekete geçen Eşit Haklar Bakanı kendi bakanlığı bünyesinde bir "Erkek Komisyonu" kurdu. Komisyon erkeklerin yasal haklarının iyileştirilmesi için çalışmaya başladı.....
İLİŞKİLİ HABERLER
'Viking erkeklerini' koruma komisyonu
Dünyanın birçok yerinde kadınlara, çocuklara ya da azınlıklara yönelik haksızlıklar, yasal eksiklikler medyada yer alıyor. Açılan soruşturmaların, hazırlanan raporların ardından hükümetler bu grupların haklarını korumak için bakanlıklara bağlı komisyonlar kuruyor, yasalarda değişiklikler yapıyor... Fakat Vikinglerin anavatanı Norveç'te yaşanan son gelişmenin bir benzerine dünyanın hiçbir yerinde rastlanmadı! Norveç Eşit Haklar Bakanı Karita Bekkemellem ülkesinde tacize uğrayan, kadınların yanında ezilen, eğitim ve iş olanakları konusunda geri plana düşen erkekleri koruma görevini üstlendi.

DEĞİŞİKLİK İÇİN ÇALIŞIYORLAR
Bakan, çarşamba günü düzenlenen bir basın toplantısıyla 32 kişiden oluşan "Erkek Komisyonu" isimli komisyonun çalışmalara başladığını tüm dünyaya duyurdu. Bakan, "Amacımız erkeklerin kadınların gerisinde kalan yasal haklarını düzeltmek. Yasal haklarında iyileşme yapmak. Kadınlar bunu onlar için yapamazdı. Biz de bu amaçla 32 erkekten oluşan bir komisyon kurduk" diye konuştu. Bakan, komisyonun gelecek yaz yapılacak yasal değişiklikler öncesi erkeklerin ülkede karşı kaşıya kaldığı ayrımcılıkla ilgili incelemelerde bulunacağını belirtti.

ERKEKLERİ KORUYAN YOK
Bakan, "Erkekler uğradıkları haksızlıkları söyleme konusunda çekingen. Ayrımcılığa uğradıklarını, ezildiklerini söyleyemiyorlar" dedi. Bekkemellem, komisyonun kurulmasından önce ülke genelinde yaptıkları araştırmada erkeklerin eğitim sisteminde geri planda kaldığı, iş olanaklarının daha az olduğu, boşanma davalarında çocuğun velayetini almakta zorlandığı ve tacize uğradıklarında mahkemede haklarını koruyamadıkları sonucuna ulaştıklarını belirtti. Norveç kadın haklarının en gelişmiş olduğu ülkelerden biri... Norveç'te bakanların yüzde 40'ı kadınlardan oluşuyor.