kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
BDDK, Yunan Alpha hakkında MİT'ten bilgi istedi. Edinilen bilgiye göre MİT, Abank'a talip olan Alpha'yı inceleyip bankanın yönetiminde, Yunan İstihbarat Teşkilatı'nda üst düzey yöneticilikten emekli olmuş birinin yer aldığını iletti ve satışa engel oldu..
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK), Alternatif Bank'ın (Abank), Yunan Alpha Bank'a (Alfa Bank) satışına izin vermemesi piyasaya bomba gibi düştü. Yunan makamlarının Ziraat Bankası'nın Gümülcine'de şube açmasına izin vermesinin ardından BDDK'nın Abank'ın devrini veto etmesi önce şaşırtıcı bulundu. Ancak daha sonra ABank'ın Yunan Alpha Bank'a satışının "istihbarata takıldığı" anlaşıldı. BDDK, Abank'ın, Alpha Bank'la Anadolu Grubu'nun kuracağı finansal holdinge devrine izin vermezken, bu konuda MİT'ten gelen yazının etkili olduğu ortaya çıktı. MİT'in uyarısı Milli İstihbarat Teşkilatı'nın Alpha Bank'la ilgili yazısı, yaklaşık 1.5 ay önce BDDK'ya ulaştı. BDDK yönetimi bu yazı üzerine hemen karar almak yerine kurum uzmanlarının görüşünü oluşturmasını bekledi. O görüş 7 Ağustos'ta netleşti. MİT'ten alınan yazıda ise Yunan sermayeli Alpha Bank'ın yönetiminde, Yunan İstihbarat Teşkilatı'nda üst düzey yöneticilikten emekli olmuş bir istihbaratçının bulunduğu bilgisine yer verildiği öğrenildi. BDDK, piyasada dolaşan spekülasyonlar üzerine vetoda sermaye yetersizliğinin etkili olduğu iddiasını yalanladı, istihbarat notuna ilişkin açıklama yapmayı uygun görmedi. Nitekim Alpha Bank'a uluslararası derecelendirme kuruluşlarından Standard and Poor's uzun vadeli kredi notu olarak (BBB+) vermişti. Yine Moody's de bakanın mali gücünün yerinde olduğunu gösteren (A1) notu ile performanısını ortaya koymuştu. Finansbank'ın National Bank Greece'e satılmasından sonra ikinci 'Yunan damat' da Alternatifbank'a gelecekti. Yunan Alpha Bank, Alternatifbank ve ALease'in yarısı için 242.3 milyon dolar ödeyeceğini açıklamıştı. Ancak BDDK yüzde 50-50 ortaklığı geçit vermedi.

MALİ DURUMU GÜÇLÜ
BDDK tarafından yapılan değerlendirmede, Alpha Bank'ın Bankacılık Kanunu'nda belirtilen şartların tamamını aynı anda karşılamadığına dikkat çekildi. BDDK'nın dünkü yazılı açıklamasında ise mevzuatta öngörülen her türlü bilgi ve belgenin alıcıdan temin edilerek, detaylı incelemeye tabi tutulduğu vurgulandı ve "Ayrıca, diğer kamu kurum ve kuruluşlarından da konuya ilişkin görüş, değerlendirme ve ilave bilgi talep edilebilmektedir" denildi. "Diğer kurumlar" vurgusu istihbarat notu olarak yorumlandı. Nitekim BDDK açıklamasında, "diğer kurumlardan" temin edilen bilgilerin Bankacılık Kanunu'nun, kurucularda aranan özellikleri düzenleyen 8. maddesi çerçevesinde değerlendirildiği hatırlatıldı. Böylece MİT'ten gelen uyarının, vetoda etkili olduğu göze çarptı. Alpha Bank'ın 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu'nun 8. maddesinde belirtilen şartların tamamını aynı anda karşılamadığı belirtilerek Abank AŞ ile Alternatif Finansal Kiralama AŞ'deki hisselerin devrine izin verilmedi.