kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

İkinci Adam Toptan

Ergun AKSOY ANKARA
Başbakan Erdoğan, parti yönetiminde ve milletvekilleri arasında yaptığı anketten sonra TBMM Başkanlığı için Köksal Toptan'ı aday gösterdi. Milli Görüş geleneğinden gelmeyen Toptan'ın eşinin başı açık..
Başbakan Tayyip Erdoğan, devletin zirvesinin "2 numarası" için Köksal Toptan'ı önerdi. AK Parti'deki anketler ve muhalefetle diyalog sürecinin ardından TBMM Başkan adaylığı için 12 milletvekilinin imzasıyla Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan aday gösterildi. Milli Görüş geleneğinden gelmeyen Toptan'ın adaylığında, eşi Saime Toptan'ın başının açık olması etkili oldu. Şimdi gözler Çankaya adaylığında... Başbakan Tayyip Erdoğan partisinin Meclis Başkan adayını açıklamadan önce, Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyeleri ile milletvekilleri arasında anket yaptı. AK Parti Genel Merkezi'ndeki her iki toplantıda da parti yöneticilerine ve milletvekillerine boş formlar dağıtılarak, TBMM Başkanlığı, Başkanlık Divanı üyelikleri ile partinin TBMM Grup Başkanvekillikleri için düşündükleri isimleri yazmaları istendi. Milletvekili ve parti yöneticileri daha sonra yazdıkları formları, kurulan sandıklara attılar. Daha sonra yapılan sayımda, sandıktan, Meclis Başkanlığı için en güçlü aday olarak ismi geçen Köksal Toptan çıktı.

MHP'YE SİTEM
Başbakan Erdoğan daha sonra da AK Parti TBMM Başkanı adayının Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan olduğunu açıkladı. Başta Erdoğan olmak üzere vekiller Toptan'ı kutladı. Toptan da yaptığı konuşmada Erdoğan'a teşekkür etti ve "Genel Başkan tarafından bana bahşedilen en şerefli görevdir. Partimle ilişkim tüzük ve kanunlar çerçevesinde kesik olacaktır" dedi. Başbakan Erdoğan toplantıda MHP'den randevu istemelerine karşın randevu verilmemesini eliştirdi. Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi kastederek, "İki kez aradım telefonuma çıkmadı. Ancak biz buna rağmen uzlaşmaya devam edeceğiz" dedi.

SEÇİM BUGÜN YAPILACAK
TBMM Başkan adayının belirlenmesinden sonra gözler şimdi yeni hükümetin kimlerden oluşacağı ve 11. Cumhurbaşkanı'nın kim olacağına çevrildi. Bugün TBMM'de yapılacak oylamalarda Toptan'ın seçilmesi halinde Başbakan Erdoğan'ın önümüzdeki günlerde tüm mesaisini yeni kabinenin kimlerden oluşacağı ve Cumhurbaşkanı adayının kim olacağına ayırması bekleniyor. TBMM Genel Kurulu bugün saat 15.00' te toplanacak. Bundan önce Danışma Kurulu toplantısı yapılacak ve seçim turlarının aynı gün tamamlanması önerilecek. İlk iki turda üye tam sayısının üçte ikisinin oyu (367), üçüncü turda salt çoğunluk (276) aranacak. Üçüncü turda salt çoğunluk sağlanamazsa, bu turda en çok oyu alan 2 aday dördüncü turda yarışacak. Dördüncü turda en fazla oy alan aday başkan seçilmiş olacak.