kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

1 milyar $ sıcak para kaçtı cari açık kredilerle kapandı

Tarık YILMAZ / EKONOMİ
Haziranda 3.3 milyar dolar çıkan cari açığın finansmanında özel sektörün kullandığı 5.8 milyar dolarlık kredi kullanımı etkili oldu. Haziranda portföy yatırımları 1 milyar dolar azaldı..
Haziranda cari açık 3.3 milyar dolar olurken açığın finansmanını özel sektörün aldığı ticari krediler sağladı. Haziranda yurtdışı yatırımcıların bono ve hisse senedi portföyleri 1 milar 24 milyon dolar azalırken 1.1 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım çekişi sağlandı. Merkez Bankası haziran ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Buna göre haziranda cari açık yüzde 15.7 artarak 3.3 milyar dolara tırmandı. Haziranda dış ticaret açığı da 4.2 milyar dolar olarak açıklandı. Açığın finansmanında ise önceki aylara göre önemli değişiklikler oldu. Haziranda açığı finanse eden en önemli kalem yatırımlar değil krediler oldu. Üstelik hisse senedi ve bono-tahvilden oluşan portföy yatırımları mayıstan sonra haziranda da eksi çıktı. Haziranda yabancılar net 1 milyar dolarlık satış gerçekleştirdi. Doğrudan yatırımlar ise haziranda artışını sürdürdü ve net 1 milyar dolar sınırını aştı. Türkiye'ye yatırım yapmaya gelen doğrudan yabancı yatırım miktarı ise 1.1 milyar doları aştı. Diğer yatırımlar kalemi altında görünen şirketler kesimi ve bankaların aldığı ticari krediler ise haziranda 5.8 milyar dolarla cari açığı finanse etti. Rezervler ise haziranı 1.8 milyar dolar artışla kapattı.

YILLIK AÇIK YÜKSELİŞTE
Yılın ilk yarısı itibariyle binde 1 artan cari açığın en önemli nedeni 21 milyar dolarla dış ticaret açığı. Turizmin sürüklediği hizmetler sektörüyle dengelenen açığın finansmanına doğrudan yatırımlar 10.3 milyar dolarla en önemli katkıyı sağladı. İlk 6 ayda portföy yatırımları 6.1 milyar, diğer yatırımlar da 7.2 milyar dolar arttı. Yıllık bazda ise açık 32.8 milyar dolarla tekrar yükselişe geçti. 41 milyar dolar dış ticaret açığı veren Türkiye ekonomisi, turizmden 14 milyar dolarlık gelir elde etti. Yabancıların yurtdışında elde ettiği kâr transferlerini gösteren gelir dengesi ise 6.9 milyar dolar eksi çıktı. Son bir yılda doğrudan yatırımlar nette 20.4 milyar dolara ulaştı. Son bir yılda 14.4 milyar dolarlık sıcak para girişi gerçekleşti, 7.4 milyar dolar da ticari kredi kullanıldı.