kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
MALEZYA'DA ÜRETİLİYOR... İklimsa'nın klimada yeni markası Sigma, Malezya'da üretiliyor. Yüzde 80'e kadar enerji tasarrufu sağlayan ürünün fiyatı 850 YTL'den başlıyor. Paputçu, talebin artması durumunda üretimi Türkiye'ye taşıyabileceklerini dile getiriyor.

Klima pazarında dünya 1.5, Türkiye 7 kat büyüdü

İklimsa Direktörü Paputçu, klimada 7 yılda dünya pazarının 40 milyon adetten 60 milyon adede çıktığını buna karşın Türkiye'nin yedi kat büyüdüğünü söyledi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Klima pazarında dünya 1.5, Türkiye 7 kat büyüdü
İklimsa Direktörü Adnan Paputçu, Türkiye'nin klima pazarında dünyanın en hızlı büyüyen ülkesi olduğunu söyledi. 2000 yılından bu yana pazarın yediye katlandığını dile getiren Paputçu, "2000 yılında 140 bin olan klima satışları bugün 1 milyon adede ulaştı. Dünyaya baktığınızda bu rakamın 40 milyondan 60 milyona çıktığını görüyoruz. Dünyanın en büyük pazarı Çin'de de pazar aynı yıllar arasında iki misli büyüdü" dedi. Paputçu, İklimsa'nın klimada yeni ürünü Sigma'nın tanıtımı için gazetecilerle bir araya geldi. Küresel ısınma nedeniyle klimaların "günah keçisi" seçildiği bir dönemden geçildiğini anlatan Paputçu, dört yıldır enerji tasarrufu yapan klimalar sattıklarını, Malezya'da İklimsa için üretilen ve fiyatı 850 YTL'den başlayan Sigma ile A sınıfı ürünlerin de üstüne çıkarak enerji tasarrufunu yüzde 70-80'lere çıkardıklarını anlattı. Sigma'nın ozon dostu R410A gazı kullanırken inverter (çevirici) özelliği ile A sınıfı ürünlerden yüzde 20 daha fazla enerji tasarrufu yaptığını anlatan Paputçu, "Klimalar, enerji tüketiminin yüzde 8'ini oluşturuyor. Artan kullanım ihtiyacına bağlı olarak bu oran bu yıl, geçtiğimiz yıla göre yüzde 44 artış gösterdi. Fakat 'Klimalarınızı kullanmayın' diyemezsiniz. Tüketicinin enerji tasarrufu sağlayan ürünleri alma konusunda bilinçlendirilmesi gerekiyor" diye konuştu.

EN BİLİNÇLİ TÜKETİCİ EGE'DE
Türkiye'de enerji tasarrufu sağlayan "inventer" ürünlerin en çok Ege Bölgesi'nde satıldığını ifade eden Paputçu, mevcut klimaların yarısından fazlasının D sınıfı ve altı olduğunu, piyasadaki klimaların ancak yüzde 2'sinin bu ürünlerden oluştuğunu söyledi. Bu nedenle bilinçli bir kitle oluşturarak, Sigma'nın kendi pazarını yaratacaklarını belirten Paputçu, talepteki artış durumunda üretime Türkiye'de devam edebileceklerini kaydetti.