kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Mobil santraller çalışınca piyasada fuel-oil kalmadı

HACER GEMİCİ
Elektrikte sıkıntı yaşanmaması için mobil santraller devreye alınınca, piyasada fuel-oil sıkıntısı başladı. Gelen talep üzerine Tüpraş ihracatı rafa kaldırdı, iç piyasaya yöneldi..
İLİŞKİLİ HABERLER
Mobil santraller çalışınca piyasada fuel-oil kalmadı
Yaz aylarında klima kullanımının artmasının da etkisi ile üretim bıçak sırtında giderken, Enerji Bakanlığı'nın herhangi bir kriz yaşanmaması için 'çalışın' talimatını verdiği mobil santraller Türkiye'de fuel-oil bırakmadı. Antalya'da elektrik tüketiminin yüzde 140 oranında artması nedeniyle Enerji Bakanlığı'nın 'mobil santralini alan Antalya'ya gelsin' çağrısına uyan Aksa Enerji'nin Yönetim Kurulu Bakanı Mehmet Kazancı, Irak'taki iki mobil santralin sökülüp Antalya bölgesine getirilmesi için harekete geçti. Bakanlığın talimatından sonra Samsun'daki santralini işletmeye başlayan Kazancı, bu kez de ilginç bir gelişmeye dikkat çekerek, "Tüm mobil santraller tam kapasite çalışmaya başlayınca piyasada işleyecek fuel-oil bulamaz olduk. İthal yollarını araştırıyoruz" dedi.

TÜPRAŞ, İHRACATI BIRAKTİ
Mobil santrallerin talebini doğrulayan Tüpraş Genel Müdür Yardımcısı Hasan Tan da, temmuz ayının son haftalarından itibaren büyük bir talep olduğunu ifade ederek, "Haziran ayında yurtiçine 170 bin ton fuel-oil satarken temmuzda bu rakam 225 bin tona fırladı. Gelen taleplerden anlıyoruz ki bu ay, söz konusu rakam 225 binin de üzerinde olacak. Gelen talep üzerine ihracat kontratlarımızı iptal edip tüm satışlarımızı iç piyasaya yönelttik. Elimizden geldiğince ihtiyaçları karşılamaya çalışıyoruz" diye konuştu. Tan, bu yıl mart ayında Tüpraş'ın 220 bin ton fuel-oil ürettiğini anımsatarak, bunun sadece 90 bin tonunu içeriye sattıklarını kalanını da ihraç ettiklerini söyledi. Tan, "Türkiye'de fueloil kullanımı düşük olduğu için biz de ihracat yapıyorduk. Ancak mobil santrallerin çalışmaya başlaması şu anda durumu değiştirdi. Daha önce bu santraller çalışmıyordu, bunlar devreye girince 100 bin tonluk ilave bir yük ortaya çıktı" değerlendirmesinde bulundu.