kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Susuzluğa karşı deniz suyu önerisi

Yeni Haber
Türkiye'nin susuzluğa karşı deniz suyunu arıtma projelerine vakit geçirmeden başlaması gerektiği bildirildi.

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Çevre Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof. Dr. Savaş Ayberk, Türkiye nüfusunun hızla arttığını hatırlattı. Buna rağmen Anadolu topraklarının da giderek çölleştiğini doğanın çok büyük çapta yıkıma uğradığını bildiren Ayberk, insan eliyle de orman alanlarının ve meraların daraltılıp, veriminin düşürüldüğüne dikkat çekti.

Bitki örtüsünün aşırı yıpranması sonucu toprağın su tutma kapasitesinin azaldığını ifade eden Ayberk, bitki örtüsünün düşen yağmuru tutacak gücü olmadığından suyun yüzeysel akışa geçerek sel ve taşkına neden olduğunu belirtti.

''SUSUZLUĞA ÇARE: DENİZ SUYU''

Susuzluğun önlenebilmesi için teknolojik yatırımların yapılmasının zorunlu olduğuna değinen Ayberk, şöyle konuştu:
''Türkiye susuzluğa çare bulmak için mutlaka deniz suyunu arıtma teknolojilerine başlamalıdır. Bu işin yapılma imkanı bulunuyor. Çok pahalı olacağı söylense de mutlaka deniz suyunu dönüştürmeyi öğrenmeliyiz.

Kalan diğer seçenek ise doğal bitki örtüsünü korumaktır. Küresel ısınmayla dünyanın suyu bitmez. Su havzalarındaki suyun tutulması için bitki örtüsü korunmalıdır. Bitki örtüsü suyu tutar, kuraklıkta da salar.''

ANKARA VE İSTANBUL'UN SU SORUNU

Ankara'nın su sorunun da Kızılırmak ile ancak kısa vadede çözülebileceğini, Melen projesinin ise ancak 10 yıl dayanabileceğini öne süren Ayberk, şöyle dedi:

''Zamanında Istranca dağları çözüm olmuştu ama oralar da kurudu. Bu çözümler hepsi kısa vadelidir. Bundan sonra yapılacak şey teknolojiyi kullanarak uzun vadeli çözümler üretilmektir. Türkiye'nin geleceği bu anlamda karanlık görünüyor. Bunun yanı sıra var olan sular da hızla kirleniyor. Bu sorun da gözden kaçırılmamalı, projelerde bu da dikkate alınmalıdır.''

(AA)