kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Vatandaşlar çeşmelere koşuyor

Yeni Haber
Ankara'nın tamamına 3 gün süreyle su verilemeyeceğinin açıklanmasının ardından bir çok vatandaş çevre ilçe ve beldelerde bulunan çeşmelere yöneldi.

Su sıkıntısı çeken bazı vatandaşlar, araçlarına doldurdukları bidonlar ve pet şişelerle, başta Çubuk, Gölbaşı, Kazan ve Kızılcahamam olmak üzere Ankara'nın ilçelerine kadar gidiyor.

2004 yılında Çubuk Belediyesi tarafından yaptırılan çeşmeler, ''susuzluk'' çeken Başkentlilerin imdadına yetişirken, Ankara'ya 28 kilometre uzaklıktaki Çubuk ilçesinde belediye tarafından yaptırılan 9 sokak çeşmesi, Ankaralılarını ilk tercihi arasında.

Özellikle akşam saatlerinde otomobilleriyle Çubuk'a gelen çok sayıda vatandaş, beraberinde getirdiği bidon ve şişeleri doldurarak, bir kaç günlük su ihtiyacını karşılamaya çalışıyor.

Çubuk Belediye Başkanı Adem Tuğluca, Çubuk'taki sokak çeşmelerinden su tüketiminin son bir kaç gün içinde hızla arttığını belirterek, günde ortalama 10 bin metreküp su tüketildiğini bildirdi.

Her bir çeşmede bir kaç tane musluk bulunduğunu ifade eden Tuğluca, muslukların ''dokunmatik'' özelliğinden dolayı tek damla suyun israf olmadığını vurguladı.

KAZAN VE GÖLBAŞI DA TERCİH EDİLİYOR

Ankara'nın Kazan ve Gölbaşı ilçelerine bağlı yerleşim birimlerindeki kuyu suyu bulunan yerleri tercih eden vatandaşlar da bölgede bahçe sulamasında kullanılan sulardan alıyor.

Gölbaşı'nda Haymana Yolu üzerindeki Mogan Parkı'nın çıkışına yakın mesafede bulunan çeşme, çok sayıda vatandaşın su ihtiyacını karşılıyor. Sabah saatlerinden itibaren gece geç saatlere kadar yüzlerce vatandaş, arabalarından getirdiği bidonları bu çeşmede dolduruyor.

Gölbaşı Belediyesi yetkilileri, ilçe sınırları içinde bulunan söz konusu çeşme ile Polis Akademisi yakınlarındaki bir çeşmede son bir kaç gün içinde aşırı yoğunluk yaşadığını belirterek, su doldurma sırası nedeniyle zaman zaman kavgaların yaşandığı bilgisinin kendilerine ulaştığını belitti.

Yetkililer, ilçeye bağlı çevre köy ve mahallelerde de çeşmeler bulunduğunu hatırlatarak, bazı vatandaşların da buralara yöneldiğini
anlattı.

HEM MANGAL, HEM İÇME SUYU

Başkent'e 75 kilometre uzaklıktaki Kızılcahamam'ı ise özellikle içme suyu ihtiyacını karşılamak isteyenler tercih ediyor.

Kızılcahamam Belediye Başkanı Adem Özbekler, Ankara'daki su kesintilerinin ardından Kızılcahamam ve çevresindeki çeşmelerin başında
uzun kuyruklar yaşandığını bildirdi.

Araçlarına bidonları yerleştiren vatandaşların, mangallarını da beraberinde getirerek, aynı zamanda bölgede piknik yaptıklarını dile getiren Özbekler, piknik dönüşü doldurdukları bidonlar ile Ankara'ya döndüklerini söyledi.

SU FİRMALARI DAMACANA VE ŞİŞE BULAMIYOR

Öte yandan, Ankara'daki su kesintilerinin ardından talep patlaması yaşayan Kızılcahamam'daki içme suyu üreticilerinden ''Jav-Su'' ve
''Altın Su'' firmalarının yetkilileri ise fabrikalarında su sıkıntısının bulunmadığını belirterek, damacana sıkıntısı yaşadıklarını bildirdi.

Altın Su Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Filiz, yurt genelindeki su üreticilerinin, artan talepler karşısında damacana bulamadığını kaydetti.

''Damaca almakta zorlanıyoruz. Aylar önce verdiğimiz damacana siparişlerimiz hala elimize ulaşmadı'' diyen Filiz, sözlerine şöyle
devam etti:''Elimizde damacana olmadığı için üretim kapasitemizi yarıya düşürdük ve şişe dolumunu azaltarak, damacanaya ağırlık verdik. Fabrikamızın önünde halka açık olan çeşmemizden su almak için Ankara'dan gelen piknikçiler, hafta sonları büyük kuyruklar oluşturuyor. Bu manzaraları görmek üzücü, fakat bu da ülkemizin bir gerçeği.''
Bu arada yetkililer, damacana üretimi yapan firmaların siparişleri yetiştiremediğini de vurgulayarak, PETKİM'den ham madde alamadıklarını iddia etti.

AA