kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 9 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Ankara'da susuzluk kabusu

Yeni Haber
Ankara'daki su krizi hastaneleri vurdu. Hacettepe hastanesi hasta kabulu durdurması ve mevcut hastaları taburcu etmeye başlamasının ardından Gazi Hastanesi de tedbir amaçlı olarak ziyaretçi kabulüne ara verdi.
Hacettepe Hastanesi'nde ilk olarak bu sabahtan itibaren acil olmayan çocuk hastaları taburcu ediliyor.

Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Başhekim Yardımcısı Prof. Dr. Yeşim Çetinkaya Şardan yaptığı açıklamada, Hastanenin 1802 tonluk birden fazla deposunun bulunduğunu ancak bu suyun hastaneye en fazla 48 saat yettiğini bildirdi. Tedavi altındaki yatılı hastaların hastanede tutacaklarını, acil olmayan hastaların ise taburcu edildiğini ifade eden Şardan, planlanmış ameliyatların da su sorunu çözümlenene kadar ertelendiğini belirtti.

Hastaneye 40 tankerin akşam 7'den sabah saatlerine kadar 800 ton kadar su yüklemesi yaptığını açıklayan Şardan, bu suyun en fazla öğle saatlerine kadar yeteceğini bildiren Şardan, tuvalet temizliği için bir miktar su ayrıldığını, geri kalan suyu ise ancak acil ameliyatlarda kullandıklarını söyledi. Şardan, tankerlerle su yüklemesi yapılmasının sorunlara çare olmadığını da sözlerine ekledi.

Öte yandan, ANKA Ajansı'nın araştırmasına göre, Akay, Güven, Numune, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanelerinde şimdilik su sıkıntısı yaşanmıyor.


PİS KOKU HAKİM

Susuzlukla mücadele veren kentte son olarak hastanelerde yaşanan su sıkıntınsın ardından şimdi de pis koku hakim oldu. Musluklardan akmayan sular nedeniyle kanalizasyonların dip çöküntüleri artınca, temizlenmeyen rögarlar nedeniyle Ankara kokmaya başladı.

Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Heval Sarıtaş, lavabolarda ve tuvaletlerde azalan kullanım suyu nedeniyle atıkların seyreltilemediğini vurguladı. "Dip maddesinin artması kokuya neden oluyor. Ankara'nın birçok bölgesinden vatandaşlar bize dahi koku şikayetinde bulunuyor" diye konuşan Sarıtaş, kesintiler beklenmeden rögarların temizlenmesi gerektiğini kaydetti.

Sarıtaş, Ankara'nın kokma nedenini şöyle özetledi:
"Bazı bölgelerinde 5 ila 8 günü bulan su kesintisi nedeniyle Ankara'nın kanalizasyon şebekesindeki su oranı yok denecek kadar azaldı. Daha önce suyla seyreltilen atıklar, susuzluk nedeniyle dip çöküntülerini artırdı. Gerekli temizlik de yapılmadığı için rögarlardan koku yükseliyor."(ANKA)

BAŞKENTTE SUSUZLUK MANZARALARI

Su kesintilerinin bir haftayı aşkın süredir uygulandığı başkentte, bazı vatandaşlar su takvimine uyulmamasından yakınırken, esnaf da değişik önlemler alıyor.

Mamak ilçesi Şahintepe Mahallesi ve civarında yaşayanlar, 31 Temmuzdan bu yana su alamıyor.Susuzluk nedeniyle bazı alışveriş merkezleri, pastane, kafe ve lokantalarda plastik çatal, bıçak ve tabaklarla servis yapılırken, bazı yerlerde de tuvaletlerin kullanılmasına izin verilmiyor.

Şahintepe Mahallesi Muhtarı Hüseyin Aslan, su kesintilerinin başladığı günden bu yana ''bir gün bile'' su alamadıklarını öne sürdü.

Susuzluk nedeniyle bölge halkının zor günler geçirdiğini ifade eden Aslan, sıkıntılarını iletmek için ASKİ'yi aradıklarını ancak telefonların açılmadığını kaydetti. Aslan, Ankara Büyükşehir Belediyesince açıklanan su takvimine uyulmadığını savundu.

Mahalle sakinleri ise ''kentin susuz kalmasının belediyenin hatası'' olduğunu iddia ederek, ''Belediye hatasını neden bizden çıkarıyor? Mamak'a kasıtlı mı su verilmiyor?'' dediler.

Vatandaşlar, su ihtiyaçlarını Ankara çevresindeki köy çeşmelerinden su getirerek ve içme suyu satın alarak gidermeye çalıştıklarını belirttiler.

ANKAMALL'DA TUVALETLERE KİLİT VURULDU

Ankara'nın en çok ilgi gören alışveriş merkezlerinden Ankamall'de sudan tasarruf sağlanması amacıyla tuvaletler kapatıldı.

Ankamall Operasyon Müdürü İsa Güven, su sıkıntısının büyük boyutlara ulaşması üzerine alışveriş merkezinde bazı tedbirler almak zorunda kaldıklarını bildirdi.

Ankamall'de günlük su tüketiminin 500 tonun üzerinde olduğuna işaret eden Güven, su kesintilerinin uygulanmaya başlanmasıyla birlikte bu tüketimi yarı yarıya indirmek için ''mecburen'' 5 maddelik tasarruf tedbirini hayata geçirdiklerini anlattı.

Güven, depoların sadece su kesintisi anında kullanılmasını sağladıklarını, temizlik ekiplerinin su kullanımını sınırlandırdıklarını, süs havuzlarını doldurmayıp, tuvaletleri dönüşümlü kullandırdıklarını ve yeşil alan sulanmasını durdurduklarını belirtti.

Alışveriş merkezinde toplam 110 kabin içeren 28 kadın ve erkek tuvaleti bulunduğunu ve bu tuvaletlerde aşırı miktarda su tüketimi olduğunu dile getiren Güven, bunların bir kısmının kullanıma kapatıldığını, kalanların da dönüşümlü olarak kullanıldığını kaydetti.

Tasarruf önlemleri sayesinde günlük su tüketimini 250 tona kadar indirdiklerine dikkati çeken Güven, ''Toplam 720 tonluk iki su depomuz var ancak bunun 3'te 1'ini yangın riskine karşı muhafaza etmek zorundayız. Geriye kalan miktarda ancak bir günlük ihtiyacımızı karşılayabilir. Bu nedenle kesintilerin bir an önce son bulmasını umut ediyoruz'' diye konuştu.

PLASTİK ÇATAL VE BIÇAK SERVİS MASALARINDA YERİNİ ALDI

Öte yandan, bazı benzinlik, lokanta, kafe ve pastanelerde de tuvaletler susuzluk nedeniyle kullanılamazken, işletmeciler bulaşığı azaltmak için plastik çatal, bıçak ve tabaklarla servise başladılar.İşletmeciler, bir haftadır yeterince su alamadıklarını dile getirerek, bu durumun hijyenik hizmet vermek açısından sıkıntı yarattığını ifade ettiler.

Su ihtiyacını az da olsa gidermek için ücret karşılığı kullanma suyu getirdiklerini kaydeden işletmeciler, su kesintilerinin önüne
geçilmemesi halinde taşıma suyunun da yeterli gelmeyeceğini anlattılar.Yeterince su temin edemediklerini için temizlik ve bulaşığın sorun olduğunu kaydeden işletmeciler, bu nedenle plastik çatal, bıçak ve tabaklarla müşterilere servis yapmak zorunda kaldıklarını sözlerine eklediler.


PROTESTOLAR YOĞUNLAŞTI

Ankara Girişimi Platformu üyeleri, Ankara Büyükşehir Belediyesi binası önünde toplanarak başkentte devam eden su kesintilerini protesto etti.

Belediyenin Milli Müdafaa Caddesindeki binası önünde toplanan gruptakiler, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ve belediye aleyhine sloganlar attılar.

Ankara Girişimi Platformu Sözcüsü Bahadır Grammeşin, burada yaptığı açıklamada, ''Melih Gökçek nedeniyle Ankara'nın yeni bir kriz daha yaşamaya başladığını'' savundu. ''Gökçek'in belediye anlayışı, 'ihalecilik' ötesine geçmiyor'' diyen Grammeşin, şunları kaydetti:

''Şehir planlaması içermeyen, yol ve köprü yapımlarıyla yürütülen belediyecilik anlayışı, Ankara'nın başına kolera salgını, susuzluk, pahalı ulaşım, konut sorunu gibi çoraplar örmektedir. Gökçek ile birlikte Ankara'nın hayat damarları kurumuş, toprağı çatlamış, Ankara giderek yaşanmaz bir kent haline gelmiştir. Gökçek zihniyeti ile Ankara'nın sorunlarının çözülmesi mümkün değildir. Patlayan su boruları ve ortaya çıkan çamur, belediyecilik anlayışının da karnesidir.''Açıklamanın ardından eyleme katılanlar, alkışlarla Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i protesto ettiler.

AJANSLAR