kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

ABD'de köprü çöktü: 9 ölü VİDEO

Yeni Haber
Amerika'nın Minnesota eyaletinin Minneapolis kentinde Mississippi nehri üzerinde bulunan bir köprünün çökmesi sonucu 9 kişi hayatını kaybetti.


ARAÇLAR MİSSİSSİPPİ'YE
UÇTU HABER VİDEOSUNU İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ


FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ

1967 yılında inşa edilen 20 metre yüksekliğindeki sekiz şeritli I - 35W köprüsünün, günün en işlek saatlerinde çöktüğü belirtildi. Minneapolis Belediye Başkanı RT Rybak, köprünün yerel saatle 18.05 sularında çökmesiyle araçların nehre döküldüğünü ve 9 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yaralı sayısının çok fazla olabileceği belirtilirken, yerel hastaneler ise bu rakamı 60 olarak duyurdu. Çökme sırasında köprü üzerinde 100 kadar araç bulunduğu belirtildi. Nehre düşen araçları arama çalışmasının devam ettiği kaydedildi.


ABD İç Güvenlik Bakanlığı, köprünün çökmesiyle ilgili şimdilik bir sebep gözükmediğini ve köprünün salı gecesinden bu yana onarımda olduğunu duyurdu. ABD İç Güvenlik Bakanlığı Sözcüsü Russ Knocke, olayın bir terör saldırısı olduğuna dair şimdiye kadar hiçbir işaret olmadığını ifade etti.

Belediye Başkanı Rybak, düzenlediği basın toplantısında "Her şey bittiğinde çok trajik bir gece olacak" dedi. Minnesota Ulaşım Bakanlığı, köprüde son iki gündür geceleri onarım çalışması yapıldığını ve akşam saat 18.00 ile sabah 05.00 saatleri arasında toplam 8 şeritli köprüdeki trafiğin geliş gidiş birer şeride indirildiğini açıkladı. ABD Ulaşım Bakanlığı Sözcüsü Brian Turmail ise köprüde yapılan çalışmaların, köprünün güvertesiyle ilgili olduğunu ve yapısal çalışmalar olmadığını ifade etti.

Minnesota eyaleti senatörlerinden Norm Coleman ise köprünün 3 yıl önce incelemeden geçtiğini ve sağlam raporu aldığını açıkladı. Ulaşım Bakanlığı, köprüden günde ortalama 100 bin araç geçtiğini kaydetti. Köprü çöktüğü sırada ise üzerindeki trafiğin onarım çalışmalarından dolayı çok yavaş ilerlediği belirtildi. Minnesota eyaleti Valisi Tim Pawlenty de düzenlediği basın toplantısında olayı "Minneapolis için tarihi bir felaket büyüklüğünde" şeklinde değerlendirdi.

Minneopolis Polis Şefi Tom Dalan ise olaydan, köprüde çalışan işçilerin sorumlu olabileceğini ve özellikle de bir tanesinin sorumlu tutulabileceğini tespit ettiklerini kaydetti. Dalan, köprüde mahsur kalan bütün kazazedelerin de kurtarıldığını açıkladı. Kurtarma ekiplerinin ise denize düşen 50 aracı arama çalışmalarının devam ettiği belirtildi.

Köprünün yıkılmasıyla yaklaşık 30 öğrenci taşıyan bir okul otobüsünün de yıkılan köprünün ucunda enkaz kısmında denize düşmeden kaldığı ve öğrencilerin çok ufak yaralanmalarla kurtarıldığı bildirildi. Hennepin County Sağlık Merkezi'nden yapılan açıklamada ise çok sayıda yaralı olduğu ve bunların bazılarının durumlarının ağır olduğu kaydedildi.

Köprünün çökmesiyle tonlarca beton 20 metre yükseklikten nehre dökülürken, olayın ardından köprünün altında bulunan tren raylarından geçen metro seferleri de hemen durduruldu.

Görgü tanıkları ise 40 yaşındaki köprünün, büyük bir gürültüyle çöktüğünü aktardı. Leone Carstens isimli bir yerleşimci Minneapolis Star Tribune gazetesine "İlk önce büyük bir gümbürtü duydum. Başta bunun bir uçak sesi olduğunu düşündüm." dedi. Başka görgü tanıkları da olayın hemen ardından nehirde yüzen kişiler gördüklerini ve cankurtaranların nehirde yüzenleri kurtarmaya çalıştıklarını aktardı. Bir görgü tanığı ise köprünün çökmesi sonucu nehre düşen araçları "suya dökülen oyuncaklar gibiydi" şeklinde niteledi.