kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Irak'ta dün 142 kişi öldü

Yeni Haber
Irak'ta dün bir yandan en büyük Sünni siyasi bloğun hükümetten çekilmesiyle yeni hükümet krizinden endişe edilirken, ülke genelinde düzenlenen saldırılarda ölü sayısı 142'yi buldu...
Dün sadece Bağdat'ta düzenlenen üç intihar saldırısında 73 kişi hayatını kaybetti. Yetkililerin açıklamalarına göre, ülke genelinde öldürülenlerin ya da ölü bulunanların sayısı 142 oldu. Dünkü şiddetli saldırı haberlerinden önce Temmuzun, yılbaşından bu yana en fazla sivilin öldüğü ikinci ay, Amerikan askerleri açısından da son 8 aydır en az kayıp verilen ay olduğu açıklanmıştı.

Bu arada, Amerikan askeri yetkilileri, dün açıkladıkları, Irak'ta salı günü öldürülen 6 Amerikan askeri dışında aynı gün havan topu ve roket saldırılarında 2 Amerikan askerinin daha hayatını kaybettiğini ve 10'unun yaralandığını bildirdi. Böylece Temmuz ayında öldürülen Amerikan askeri sayısı 80 oldu.

Irak'taki en büyük Sünni siyasi blok olan Uyum Cephesi de dün, geçen hafta açıkladıkları taleplerinin yerine getirilmediğini kaydederek, Başbakan Nuri El Maliki liderliğindeki koalisyon hükümetinden çekilmişti. Irak Uyum Cephesi, geçen hafta Maliki liderliğindeki Şiilerin ağırlıkta olduğu koalisyon hükümetini, ana konularda danışmalarda bulunmamakla suçlamış ve güvenlik konularında daha fazla söz hakkı istediklerini belirterek, hükümetteki çalışmalarını askıya almıştı.

En büyük Sünni siyasi bloğun hükümetten çekilmesinin, Maliki'nin, ülkedeki rakip mezhep grupları arasında uzlaşma arayışlarına zarar vereceği endişeleri dile getiriliyor. ABD de ülkedeki direnişin ve mezhep ayrılığına dayalı şiddetin önüne geçmek için azınlıktaki Sünni Arapların siyasi sürece dahil edilmesini önemli görülüyor. Uyum Cephesinin 275 sandalyeli parlamentoda 44 sandalyesi bulunuyor.

Radikal Şii din adamı Mukteda Sadr'a bağlı 6 bakan da haziran ayında, Maliki'nin Amerikan askerlerinin ülkeden çekilmesi konusunda bir takvim verilmesini reddetmesi üzerine hükümetten çekilmişti. Sadr'a bağlı bakanların yerine kabineye kimse atanmamıştı.