kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

"Kürtler bağımsızlık ilan ederse savaş çıkar"

Yeni Haber
ABD'de Demokrat Parti'nin en önemli senatörlerinden Joe Biden, "Irak'ta yarı özerk bir Kürt bölgesi kurulmasının, Türkiye için bağımsız bir Kürt devletinin ilanından daha iyi olacağını" söyledi.

Senato Dış İlişkiler Komitesi başkanı ve gelecek yılki ABD başkanlık seçiminin Demokrat adaylarından Biden, Ulusal Basın Kulübü'nde yaptığı konuşmada, Irak'ın, ülke tamamen bölünmeden üç yarı özerk bölgeye ayrılması yönündeki önerisini yineleyerek, "bunun Türkiye için de alternatiflerden daha iyi olduğunu" savundu.

Biden, "ABD'nin Irak'tan çekilmesinden sonra en fazla korktuğu şeyin, ülkenin üç parçaya ayrılması değil, mezhep ve aşiret farklılıklarına göre birçok parçaya bölünmesi olduğunu" belirtti.

"Irak'ın paramparça olması durumunda Kürtlerin bağımsız devlet kuracağını" kaydeden Biden, "Türkiye'nin ihtiyacı olduğu en son şey, Kürtlerin, artık parçası oldukları bir ülkenin bulunmadığı gerekçesiyle bağımsızlık ilan etmesi. Türkler de bunun farkında. Türkiye için birleşik bir Irak içinde yarı özerk bir Kürt bölgesinin olması, 'bağımsız' bir Kürt devletinin ortaya çıkmasından çok daha iyi" görüşünü dile getirdi.

Biden, "Kürtler bağımsızlık ilan ederse savaş olacak. Türkiye harekete geçecek. İran da harekete geçecek. Orada bir kaosun çıktığını ve iç savaşın bölgeye yayıldığını göreceksiniz" diye konuştu. Senatör Biden, "Irak'ın resmen parçalanmadan üç yarı özerk bölgeye bölünmesi yönündeki önerisini eski ABDDışişleri Bakanları Henry Kissinger ve Madeleine Albright'ın da desteklediğini" söyledi.