kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Turizmin başkenti Antalya karardı

HACER GEMİCİ
Antalya'da sıcaklar tüketimi artırınca bazı mahallelerde 10 saati aşkın elektrik kesintileri yaşandı. Antalya TEDAŞ binasında bile kesinti oldu..
Türkiye turizminin kalbi Antalya'da elektrik tüketimindeki artış kablo ve trafoları yakınca bir çok mahalle karanlığa gömüldü. Erenköy, Mazıdağı, Çamlıbel gibi bazı mahallelerde 10 saati aşkın kesintiler olduğu belirtilirken Antalya'nın elektrik dağıtımını üstelenen Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ yetkilileri de 20-25 noktada kesinti olduğunu ifade ederek, "Ancak bu bizden kaynaklanmıyor. Klimalar çok fazla çalıştığı için sistemin çökeceğini gören Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) merkezden elektriği kesiyor. Ancak vatandaşa bunu anlatamıyoruz" değerlendirmesinde bulundular. Akdeniz Elektrik Dağıtım AŞ (Antalya TEDAŞ) kendi binalarında dahi bir ara elektriğin kesildiğini ifade ederek, "kesintilerin nedeni tamamen teknik sepebler" diyerek şu noktaların altını çizdiler:

TÜKETİM % 25 ARTTI
"TEİAŞ ve Elektrik Üretim AŞ (EÜAŞ) talep çok fazla olunca sistemin kaldıramayacağını merkezden görüyor. Teknik olarak sistemin ayakta kalması için kesintiler direkt oradan yapılıyor. Bu arada bazı ilçelerde, mahallelerde aşırı yüklenmenin etkisi ile trafolar patlıyor, kablolar yanıyor. Şu anda Antalya'da elektrik tüketimi yüzde 25 oranında arttı. Hava sıcaklığı 38 dereceyi geçince, klimalar daha da çok açılıyor. Bu da bir anda 100 megavat birden gücümüzün artması anlamına geliyor. Voltajda sorun oluyor bu da trafoları yakıyor. Sistemin çökmemesi için plansız programsız olarak kesintiler gündeme geliyor." Antalyalıların mağdur olmaması için neredeyse 24 saat çalıştıklarını ve koşturduklarını dile getiren yetkililer, "Yük atmalarda gerilim düşünce akım çoğalıyor ve bu da arızalara neden oluyor. Bu nedenle sürekli yanan trafo ve kablolaları değiştirmek için çalışıyoruz. Sadece dün akşamdan beri 20- 25 noktada kesintilere neden olan bu tür olaylarla uğraşmak zorunda kaldık. Vatandaş da artık bilinçli olmalı" diye konuştular.