kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 2 Ağustos 2007, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Petrol fiyatı 80 $'a dayandı

Petrol fiyatları arz eksikliği, global yakıt talebindeki artış, İran ve Irak krizi gibi nedenler üst üste gelince yeni bir rekor daha kırdı. Varil başına petrol fiyatı 78.7 dolara kadar çıktı..
Varil başına yaklaşık 78 dolardan işlem gören ABD ham petrolü, Temmuz 2006'daki varil başına 78.4 doları geçip 78.7 dolarla yeni zirveye yaklaştı. Hem gerçekleşen, hem de gerçekleşme tehlikesi bulunan ham petrol arz kesintileri, petrol tüketicisi ülkelerdeki rafineri sıkışıklıkları, global yakıt talebi ve yatırımcıların petrol ve diğer emtia alanlarına para yatırmaları petrol fiyatlarını yukarı çekti. Petrol fiyatlarını yükselten gelişmeler şöyle:

* FONLAR: Emeklilik fonlarından ve hedge fonlardan, aralarında petrolün de bulunduğu emtia alanına yatırım girişi, bu yıl daha önce global ekonominin nasıl hareket edeceğine yönelik kaygılarla ara verilmesinin ardından, yeniden canlandı.

* OPEC: Dünya petrollerinin üçte birini elinde toplayan Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü, 2006 yılından daha az petrol arz etmeye karar verdi. Geçen yıl attığı iki adımla OPEC arzını günlük 1.7 milyon varil veya yaklaşık yüzde 6 oranında düşürdü.

* TALEP: Bundan önceki fiyat artışları arz kesintileri nedeniyle tetiklendiyse de, şu andaki yükselişin ardındak esas nedenler Çin ve ABD gibi ülkelerden gelen petrol talebi.

* NİJERYA: Dünyanın sekizinci büyük petrol ihracatçısı olan Nijerya'dan gelen ham petrol arzı, ülkenin petrol sanayisine yönelik saldırılar nedeniyle Şubat 2006'dan bu yana azaldı.

* RAFİNERİ DARBOĞAZLARI: Hem petrol arzındaki sıkıntılara ek olarak, dünya genelinde rafineri kapasitesinde de bir azalma oldu. ABD verilerine göre benzin stokları 204.1 milyon varille, geçen yılın 7.7 milyon varil altında bulunuyor.

* İRAN: Petrol tüketicileri aynı zamanda dünyanın en büyük dördüncü petrol ihracatçısı olan ve nükleer çalışmaları nedeniyle Batı ile anlaşmazlık yaşayan İran'dan kaynaklanabilecek bir arz kesintinden de kaygı duyuyorlar.

* IRAK: Irak petrol sektörünü yeniden ayağa kaldırmaya çalışıyor. Irak'ın ihracatı, Saddam Hüseyin yönetimi zamanındaki günlük 1.7 milyon varilden, günlük 1.5 milyon varile düştü ve bir türlü artış gösteremiyor.