kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC
İrfan Tözüm, Cem Yılmaz'ın başarılı projeler ürettiğini belirterek şunları söyledi: "Ancak, daha sonra yapacağı işleri önceden belirlemediği için, devamlılık sorunu yaşıyor. Bu yüzden performansı giderek düşmeye başladı."

Cem Yılmaz star ama koltuğu garanti değil!

MEHMET ÇALIŞKAN
Usta yapımcı-yönetmen İrfan Tözüm, Türk Sineması'ndaki 'starlık' sistemini değerlendirdi: Bugün Türkiye'de bir star var, o da Cem Yılmaz! Cem Davran da bu yolda emin adımlarla ilerliyor. Kadınlardan ise Nurgül Yeşilçay olabilir..
Yapımcı ve yönetmen İrfan Tözüm, 10 yıl ara verdiği sinemaya 'Avrupalı' filmi ile döndü. Bugüne dek 'Fazilet', 'Mum Kokulu Kadınlar', 'Rumuz Goncagül', 'Melodram' gibi iz bırakan birçok filme imza atmış olan Tözüm, Türk Sineması'nın bugünkü durumunu yorumladı. Sinemaya '3 yılda 8 proje' sloganıyla dönüş yapan ünlü yönetmen, başrollerini Cem Davran, Sema Öztürk ve Yasemin Kozanoğlu'nun oynadığı 'Avrupalı' filmiyle bu hedefinin ilk projesini gerçekleştirdi.

DEVAMLILIK SORUNU YAŞADILAR
Türk Sineması'nda 'star' sıkıntısı yaşandığına dikkat çeken İrfan Tözüm, "Bence Cem Yılmaz Türkiye'nin tek starıdır. Kadın oyunculardan ise Nurgül Yeşilçay star olabilir. Ama Nurgül'ün Fatih Akın filmleriyle bu mertebeye ulaşması zor" dedi.

* Sinemaya 10 yıl ara verdiniz. Bu süreçte dışarıdan baktığınızda Türk Sineması'nı nasıl gördünüz? Bence olumlu gelişmeler oldu. Yılmaz Erdoğan ve Cem Yılmaz'ın filmlerini, 16 milyon kişi izledi. Bu anlamda önemli bir katkı sağladılar. BKM, Arzu Film ve Fida Film, Türk Sineması'nı ayağa kaldırdı. Son 10 yıla baktığımız zaman bu üç şirketin filmlerini 25 milyon kişi izledi. Ancak, gelişmenin devamıyla ilgili endişelerim var. Bu performanslarını irtifa kaybederek sürdürüyorlar. Cem Yılmaz da, Yılmaz Erdoğan da; filmlerini çekerken bir sonrakine hazır olmalıydı. Sanıyorum sorun; bir projenin başarısının heyecanını yaşamadan, başka bir projeye el atmamaları! Yılmaz ile Erdoğan, geleceğe ilişkin planlar yapmadıkları için tıkandılar.

SİNEMA UZUN BİR MARATON

* Cem Yılmaz ile Yılmaz Erdoğan'ın hatası neydi? Ben bu durumu 'hata' olarak değerlendirmek istemem. 'İleriye hazırlanmamak' olarak yorumlayabilirim. İyi bir hava yakaladılar ama sanıyorum bir noktada tıkandılar. Sinemada hayat gibi uzun bir maratondur. Biz bütün programımızı Türk Sineması'ndaki devamlılık sorununu giderme üzerine yaptık. Bu amaçla önümüzdeki 3 yıl içinde hangi projeleri çekeceğimizi belirleyip bütün altyapı çalışmalarını tamamladık. 3 yılda 8 filme imza atacağız. 'Avrupalı' programın ilk filmi olma özelliği taşıyor.

* 'Avrupalı' filminde Avrupa ile Asya'nın, ABD karşısında ezildiğini anlatıyorsunuz değil mi? Evet, 'Avrupalı'da bu soruna değindim. Asya- Avrupa hikayesini anlatmak istedim. Aslında Asya da, Avrupa da yalan dolan! İkisini de yönlendiren, besleyen ve sömüren Amerika! Bu filmde AB'ye neden alınmadığımızı esprili bir şekilde anlattık.

DUYGUSAL KÖKENİMİZ ASYA'DA

* Biz Avrupalı mıyız yoksa Asyalı mı? Biz coğrafi konumumuzdan dolayı. hem Avrupalı hem de Asyalı'yız. Avrupa Birliği'ne girsek bile, tamamen Avrupalı olamayacağız. Çünkü bizim kültürümüz, duygularımızın kökeni Asya'ya dayanıyor. Yarı Avrupalı yarı Asyalı olmamızın bir mahsuru da yoktur; hatta iyidir. Daha zengin bir kültüre sahibiz. Önemli olan bu zengin kültürü, verimli bir şekilde kullanmamızdır.

* Amerikan Sineması'nın artık Türk Sineması karşısında ezildiği görüşüne katılıyor mısınız? 1990'lı yıllarda, Turgut Özal'ın Cumhurbaşkanı olduğu dönemlerde, Amerikan Sineması resmen Türkiye'deki salonlara el koymuştu. Bizler uzunca bir süre direndik. Sonra Türk Sineması olmayınca, Amerikan filmlerinin de iş yapmayacağını gördüler. Bunun üzerine salonlar Türk filmlerine açıldı. Ne var ki Amerikalı dağıtımcılar hiçbir zaman Türk filmlerine destek vermedi. Sadece salonların bir bölümünün yerli yapımlara açılmasına izin verdiler. Amerika'nın gücü sinemasından geliyor. Benim 'Avrupa da, Asya da yalan dolan' dememin nedeni de bu!

CEM DAVRAN DA KATILACAK

* Starlık konusuna gelirsek; Türkiye'de starlar sinema şartlarından mı yoksa kendi hataları yüzünden mi azaldı? Türk Sineması'nda sadece yaptığı işle star olan 6 isim vardır. Türkan Şoray, Kadir İnanır, Kemal Sunal, Şener Şen, Hülya Koçyiğit ve Tarık Akan. Bu 6 isim, sadece iyi oyunculukları ile star olmuşlardır. Özel hayatlarındaki popülerlikleriyle değil! Artık böyle oyuncular olmadığı için de Türk Sineması'nda star filmleri yapılmıyor.

* Peki Türk Sineması'nın yeni dönem starları arasında kimleri görüyorsunuz? Türkiye'de bugün itibariyle bir star vardır; o da Cem Yılmaz'dır. Bu arkadaşımızın starlık koltuğundaki yeri de çok garanti değildir. Emin adımlarla gelen bir aktör ise Cem Davran'dır. Kemal Sunal-Şener Şen efsanesine çok yakında o da katılacaktır! Ancak, Cem Davran için bir tek 'Avrupalı' filmi yetmez. Yeni filmler, yeni karakterlerle Cem Davran, Türk Sineması'nın yeni starı olacaktır.
Haberin fotoğrafları