kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 27 Temmuz 2007, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

Kolesterolden kalbe... çay her derde deva

* Çayın sağlığa faydalarını öğnenebilir miyiz?
Türkiye'de ürettiğimiz siyah çayın en önemli özelliği tamamen doğal bir ürün olması ve hiçbir yapay renklendirici, zirai koruyucu, pestisit kalıntısı ve kokulandırıcı içermemesidir. Bu sağlık açısından Türk çayı için çok önemli bir özelliktir. Genel olarak çay, her şeyden önce sütsüz ve şekersiz alındığı sürece kalorisi olmayan, vücudun su dengesinin korunmasına yardımcı bir içecektir. Çay yaprağında bulunan bazı flavanoit bileşiklerin ve antioksidanların; kolesterol seviyesini düşürmekte, diş çürüklerini önlemekte, tansiyon bozukluklarında, bağışık sistemini güçlendirmekte, birçok kanser türünde etkili olduğu uzmanlarca kanıtlanmıştır. Özellikle lösemi (kan kanseri) hastalığını önlemekte; Sr90 kemik iliğine erişmeden, vücuttan bu flavanoit bileşikler sayesinde eliminasyonu sonucu uzun süre sonunda ortaya çıkabilecek zararlıları önlediği ileri sürülmektedir. Çayın ayrıca, kalp ve damar sertliğini önleyici, dinlendirici, konsantrasyon arttırıcı ve vücuttaki zararlı maddeleri yok etmesi gibi özellikleri vardır.