kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
Kanal 1
ABC

1.6 trilyon dolarlık hedge fonlar dünya piyasalarının kralı oldu

Mahmut Sancak
1.6 trilyon dolara yön veren hedge fonlar finans dünyasının zirvesine oturdu. Sektörün 2010 yılında 5 trilyon dolarlık bir büyüklüğü yöneteceği tahmin ediliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
1.6 trilyon dolarlık hedge fonlar dünya piyasalarının kralı oldu
Hedge fon ve özel girişim sermayesi (private equity) şirketleri küresel finans piyasalarında fırtına gibi esmeye devam ediyor. Daha 10 yıl öncesine kadar yaklaşık 800 şirketin toplam 150 milyar dolarlık bir kaynağa yön verdiği sektörde rakamlar son dönemlerde trilyon dolar sınırını geride bıraktı. International Financial Services'in (IFS) rakamlarına göre dünya üzerinde bulunan yaklaşık 9 bin hedge fon şirketi toplam 1.6 trilyon dolarlık bir finansal kaynağa yön veriyor. Hedge fon şirket sayısında yaşanan hızlı artışla birlikte fonların kontrolündeki kaynak miktarı da hızla yükseliyor. Tahminlere göre sektörün yönettiği kaynak miktarı 2010 yılına kadar 5 trilyon doları geride bırakacak. Tüm dünyada 2006 yılında hedge fonlara akan taze kaynak miktarı ise 130 milyar dolara yaklaştı.

TÜRKİYE'YE DE GELDİLER
Türkiye ise hedge fon adıyla ilk olarak 2001 yılında tanıştı. Siyasi ve ekonomik krizin yoğun olarak yaşandığı bu dönemde Türkiye'ye gelen hedge fon sektörünün öncülerinden George Soros, o dönemeden başlamak kaydıyla irili ufaklı çok sayıda Türk şirketiyle ortaklıklar kurdu. Aynı yıl hedge fon sektörünün diğer devi Carlyle da Türkiye'ye gelerek Koç Holding'le birlikte Türk Telekom'un özelleştirmesine katılacağını duyurdu. Türkiye'de gerçekleştirilen büyük ölçekli hemen her özelleştirmede adları gündeme gelen hedge fonların Türkiye'de de adlarından daha uzun süre söz ettirmeleri bekleniyor.

"BUNLAR ÇEKİRGE SÜRÜSÜ"
Hedge fonlarının son dönemlerde iyice belirginleşen ve büyük tepki alan bir diğer özelliği ise sektör gözetmeksizin şirket alımlarında bulunmaları ve bu alımların ardından şirketleri daha kârlı hale getirebilmek için çok acımasızca hareket etmeleri gösteriliyor. Bu durum özellikle Avrupalı siyasilerin yoğun tepkisiyle karşılaşıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy yaptığı açıklamada fonları sert bir dille eleştirerek, "Bu hedge fonlar gelip bir şirketi alıyor, parçalara bölüyor, çalışanların yüzde 25'ini kapının önüne koyuyor sonra da elde edilen kârın yüzde 25'ini ceplerine indirip ortadan kayboluyor" dedi. Alman ve Hollandalı siyasiler ise hedge fonları çekirge sürüsüne benzeterek, "Onların yaptıkları tek şey çekirge sürüsü gibi bir piyasaya girip kurutup bir sonraki piyasaya geçmeleridir" diyor.
Haberin fotoğrafları