kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 24 Temmuz 2007, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
BEŞ YILDIZLI OTELLER TERCİH EDİYOR Fason üretim de yapan Porland Porselen, Ikea'nın tedarikçileri arasında bulunuyor. Yurtiçinde ünlü markaların yanı sıra dünyanın önemli markalarına da ürün veren Porland'ın, Sheraton, Hilton gibi ünlü otellerde ürünleri kullanılıyor.

Memur olmadı, porselende tüm dünyaya meydan okuyor

ŞAH TANYERİ
Öğretmenliği bırakıp züccaciye mağazası ile iş yaşamına atılan Porland Porselen'in sahibi Süleyman Pamukçu, "Dünyanın en iyi porselenini üretiyoruz. 'Daha iyisini üretiyorum' diyen karşımıza çıkamaz" dedi..
Bilecik'teki modern tesislerinde üretim yapan Porland Porselen'in kapısından içeri giriyoruz. Şirketin sahibi Süleyman Pamukçu Siirtli. Diyarbakır'da Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda son sınıfta okurken, arkadaşından etkilenip, 1976'da memleketi Siirt'e züccaciye mağazası açar. İlk mallarını arkadaşından alır. Bu arada okulu bitirir, İngilizce öğretmeni olarak tayini Şırnak'a çıkar. Orada öğretmenlik yapar. Ama öğretmenliği sürdürmez. Gönlü, aklı, kendi deyimiyle ruhu ticarette, üretimdedir. Mağazası için Paşabahçe'yle de çalışmaya başlar, cam, porselen gibi ürünler alır. Bu arada, işleri büyütmeye başlamış bira, meşrubat bayilikleri almıştır. Bira firmaları ürünlerle beraber promosyon bardak vermektedir. Bira firması temsilcisine bardağı daha ucuza vermeyi teklif eder. Paşabahçe'den kül tablası, bardak alıp logolayıp Siirt'ten fatura keserek Tuborg'a satmaya başlar. Siirt'te baskı atölyeleri olmadığı için İstanbul'a gelmek zorunda kalır. 1983'te İstanbul'da İmge Ticaret şirketini kurar. Logolu bardak işinden iyi para kazanır.

TURİZMLE BİRLİKTE İŞİ PATLADI
Süleyman Pamukçu, bardakla uğraşırken turizm sektörü büyük patlama yapmıştır. Otel ve restoranlar, logolu bardak, tabak çanak istemektedir. O kadar büyük ilgi vardır ki, müşteri seçmektedir. Pamukçu'nun kaderini değiştiren olaylardan biri de, 1990 yılında en büyük tedarikçisi İstanbul Porselen'in kapanmasıdır. "Ya firmayı kapatacaktık ya da porseleni biz üretecektik" diyen Pamukçu, Paşabahçe'nin bir kuruluşu olan İstanbul Porselen'in makine ve ekipmanlarını satın alır. Porland Porselen'i 1992'de kurar. Gebze'de ilk porselen üretimini gerçekleştirir.

'BİZİMKİNİN DAHA İYİSİ YOK'
Ayda 250 bin parça mal üretimiyle başlar. Otelcilik sektörü hedeflenirken, rakip firma ev sektörüne girince üretimin bir kısmı ev kesimine yönlendirilir. Artan talebi karşılamak için, 1996'da Bilecik'te 150 bin metrekare arazi alınır. Ayda 500 bin parçayla üretime geçilir. İhracata ağırlık verilir. 20 milyon Euro yatırımla kapasite 4 milyon adede çıkarılır. Pamukçu, "2-3 kişiden bin 200 çalışana, sıfır denilebilecek bir sermayeden 70 milyon dolar cirolu bir şirkete ulaştık. Bütün Avrupa ve ABD'ye mal gönderiyoruz. Porland Porselen dünyanın en iyi porseleni. Daha iyisini üretiyorum diyen karşımıza çıkamaz. Model ve tasarım farklılıkları var ama kumaşı derseniz, daha iyisi yok" dedi.